Dvoje Novosađana odbilo da donira organe

Dvoje Novosađana do sada je potpisalo izjave o zabrani uzimanja organa, odnosno tkiva u slučaju moždane smrti.
Dvoje Novosađana odbilo da donira organe
Foto: 021.rs
Izjave mogu da se potpišu kod izabranog lekara, a u novosadski, kao i u sve ostale domove zdravlja, formulari su stigli prošlog meseca.
 
Obrasci se dostavljaju Upravi za biomedicinu Minitarstva zdrava, a prema novom Zakonu o transplantaciji, svi građani su potencijalni donori organa i tkiva, osim ukoliko se izjasne da su protiv toga.
 
"Prema našoj evidenciji, do sada je jedan pacijent kod svog izabranog lekara u Službi opšte medicine i jedan u Službi zdravstvene zaštite radnika tražio i potpisao obrazac kojim odbija da bude donor organa", kažu za Dnevnik u novosadskom Domu zdravlja.
 
Kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, pacijent koji ne želi da bude donor organa i tkiva potpisuje tri primerka obrazca.
 
"Izjava se potpisuje kod izabranih lekara u Službi opšte medicine i Službi zdravstvene zaštite radnika. Jedan primerak ostaje pacijentu, jedan se arhivira u Domu zdravlja “Novi Sad”, a treći se šalje Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije", objašnjavaju proceduru u novosadskom domu zdravlja.
 
Pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine za internu medicinu i član Transplantacionog tima Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Igor Mitić nedavno je za Dnevnik rekao da je novi Zakon o presađivanju organa pripreman tri godine i donet je u skladu sa opštim ljudskim pravima Evropske unije. Zakon daje mogućnost svakom pojedincu da se za života izjasni da ne želi da bude donor.
 
Prema njegovim rečima, o transplantaciji se ni ne razmišlja dok se ne potvrdi moždana smrt i tek tada osoba postaje potencijalni donor.
 
Pacijent koji je moždano mrtav, diše uz pomoć aparata, a jedino je rad srca spontan i ne zavisi od mozga. Međutim, bez podrške aparata za disanje, srce bi stalo u roku od dva do tri minuta.
 
Nema mogućnosti zloupotrebe
 
"Mogućnosti zloupotrebe nema, sve je maksimalno kontrolisano i zaposlen je visokoedukovan kadar. Donorstvo organa je znak civilizacijskog napretka i najvećeg stepena solidarnosti sa drugim ljudima, a šansa da neko bude donor je 20 puta manja od šanse da nekome zatreba organ. Zloupotrebe su praktično nemoguće, što je dodatno osigurano i novim zakonskim merama. Nadamo se da će ovo doprineti boljoj zdravstvenoj zaštiti i popravljanju kvaliteta života teških bolesnika", izjavio je dr Mitić.
 
Protiv doniranja organa u slučaju moždane smrti, od 2. avgusta kada je počela primena novog zakona o transplantacijama se izjasnilo 36 ljudi, o čemu više OVDE.
  • ex Pezos

    12.09.2018 09:19
    neverica
    Verovati ovim trgovcima sto prodaju sve sto se prodati moze ?
    Ma hajd`te , molim vas.
    Ovde je sve manje mesta teorijama zavere, a sve vise saznanja o surovoj realnosti.
  • /

    11.09.2018 07:47
    /
    @kaya
    a ja sam siguran da vi nemate nikoga rodjenog ko je ubijen u zutoj kuci
  • Laka

    10.09.2018 23:23
    Kako da potpisem izjavu ako jos nisam odabrao lekara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.