Eksperti sa BioSense instituta u Noći istraživača pričaju sa građanima o važnosti biosenzora

Na Evropskoj noći istraživača, u petak, 28. septembra, predstaviće se, između ostalih, i BioSense institut koji se bavi multidisciplinarnim istraživanjem u cilju gajenja bezbedne i zdrave hrane za sve ljude, sa minimalnim ekološkim uticajem.
Eksperti sa BioSense instituta u Noći istraživača pričaju sa građanima o važnosti biosenzora
Foto: 021.rs
Na događajima u Novom Sadu učestvuje nekoliko istraživača instituta BioSense iz Centra za nano i mikro elektroniku, a grupa za biosenzore blisko sarađuje sa ovom grupom.
 
Biolog, dr Ivana Gađanski iz BioSense instituta biće prisutna na dva događaja: na kafi sa naučnicima u 20h u tržnom centru BIG, a posle toga u 22h u KC Lab biće u grupi naučnika koji čitaju poeziju.
 
Kako je prilikom gostovanja na Radiju 021 rekla dr Gađanski, koja inače i piše poeziju, oni tako pokazuju kako kreativne strane pomažu nauci. 
 
"Neki ljudi kažu da je moja poezija organska pošto pišem o anatomiji, molekulima i sličnom", navodi ona
 
Ipak, glavni fokus biće na tome da se ljudima približi pojam biosenzora, kao i njihov značaj za poljoprivredu.
 
"Biosenzor ima biološku komponentu, neki biomolekul. To može da bude neko antitelo, cela ćelija ili deo tkiva. Taj biološki deo služi da registruje neku promenu u prirodi. Svi znaju za bio senzor jer se jako često koristi. Recimo, test za trudnoću je dobar primer. Na tom papiru gde je senzor se nalaze antitela. I onda kad u to dospe urin, hormon iz urina se vezuje za antitelo i to pravi boju", objašnjava Gađanski.
 
Institut BioSense se bavi primenom savremenih tehnologija u poljoprivredi, a biosenzori su od neprocenjivog značaja za detekciju toksina, patogena i virusa u poljoprivredi
 
"To znači u hrani za životinje, ali i kod samih životinja, odnosno kod stoke i živine. Tu je najčešća bakterija salmonela, pa postoji biosenzor baš za tu bakteriju. To može da bude bitno kada je u pitanju ishrana ljudi, da se prepozna da li je meso koje jedemo zaraženo. Inače se ide ka tome da se prave biosenzori koji su što jeftiniji i što jednostavniji, što je i najteže. Poenta je da mogu i sami poljoprivrednici da ih lako koriste i da se na licu mesta detektuju patogeni i toksini", navodi Gađanski. 
 
Ipak, vrlo je teško napraviti biosenzor koji bi u isto vreme bio pristupačan poljoprivrednicima u Srbiji, naročito onima koji se bave proizvodnjom manjeg obima. Na primer, trenutno većina naših farmi ne koristi ništa za merenje amonijaka, što bi trebalo da bude pravilo s obzirom na to da veliko prisustvo amonijaka može štetno da utiče na samu živinu i na kvalitet proizvoda.
 
"Mi sad imamo projekat gde pravimo pristupačan biosenzor za merenje količine amonijaka u živinarnicama, što može da bude veliki problem, jer kad se povisi nivo amonijaka to utiče jako štetno na živinu. Ovaj senzor bi mogao da bude dostupan za korišćenje već sledeće godine", najavljuje za 021 dr Ivana Gađanski.
 
O svemu ovome, sa naučnicima iz Biosense instituta, svi Novosađani će moći da razgovaraju u petak, 28. septembra na Evropskoj noći istraživača.
 
Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjem kako se čovek povezuje sa mašinom ili neko interdisciplinarno istraživanje koje povezuje više naučnih oblasti u cilju rešavanja nekog problema. Predstaviće se osam interdisciplinarnih istraživačkih grupa.
 
U tržnom centru BIG posetioci će moći da vide mnogobrojne naučne eksponate i učestvuju u interaktivnim naučnim radionicama koje imaju za cilj da dočaraju nauku iza različitih vrsta veza i povezivanja koja srećemo u prirodi i oko sebe, ali će pokazati i kako je sve nauka povezana sa našim životima. 
 
Takođe, povodom Noći istraživača i godine kulturnog nasleđa, Muzej Vojvodine otvoriće svoja vrata 26. septembra i organizovati stručno vođenje kroz izložbu.
 
Na novoj lokaciji, u Kulturnom centru Lab u subotu, 22. septembra održaće se tribina o tome kako su društvene mreže promenile način kako se ljudi povezuju, dok će se u samoj Noći istraživača održati popularno predavanje o hrani i kuhinji tipičnoj za ovaj region, što će biti praćeno i degustacijom ukusa Vojvodine. Takođe, biće predstavljena poezija inspirisana naukom i naučnicima, biće organizovan i tradicionalni naučni kviz nakon čega sledi žurka uz bend "Justin Case".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti