Novi Sad menjao odluku, roditelji na prevaru dobijali subvencije za boravak u vrtićima

Pojedine porodice u Novom Sadu pokušavale su da na prevaru dođu do subvencija koje Grad daje za boravak dece u privatnim vrtićima.
Novi Sad menjao odluku, roditelji na prevaru dobijali subvencije za boravak u vrtićima
Foto: 021.rs
Odbornici Skupštine grada usvojili su izmene Odluke o finansijskoj podršci porodici s decom u nameri da stanu na kraj tim prevarama. 
 
Kako je poznato, Grad Novi Sad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima, ukoliko roditelji nisu uspeli da mališane putem konkursa upišu u neki od vrtića "Radosnog detinjstva". Pravo na subvenciju ima porodica sa decom koja su upisana u privatni vrtić, a uzrasta su od šest meseci do polaska u školu. Međutim, u gradskoj odluci koja definiše ovaj uslov nije bilo precizirano da dete ne sme da bude već upisano u drugi, gradski vrtić. Izmenom ove odluke dodaje se obavezan uslov "da dete nije uspisano u predškolsku ustanovu".
 
Pojedinu dokumentaciju potrebnu da bi se ostvarilo pravo na subvenciju do sada je gradska uprava službenim putem pribavljala od privatnih vrtića. Međutim, osim izvoda iz matične knjige rođenih i potvrde da je dete upisano u privatni vrtić, uprava od sada traži i dokaz da dete nije upisano u drugu predškolsku ustanovu.
 
Privatni vrtići imaće obavezu da do svakog 20. u mesecu upravi dostavljaju dokaz da je dete koje dobija subvenciju redovno pohađalo vrtić.
 
"Dešavalo se da zahtev za ostvarivanje prava podnesu i porodice čije dete je upisano istovremeno u privatnu predškolsku ustanovu koju pohađa i u Predškolsku ustanovu 'Radosno detinjstvo', gde čuva mesto u vrtiću, a takođe se dešavalo da se dete iz porodice koja je ostvarila pravo na finansijsku podršku naknadno upiše u 'Radosno detinjstvo', a ne ispiše se iz privatne predškolske ustanove, te po tom osnovu i dalje ostvaruje finansijsku podršku. Iz tog razloga, predlaže se da se pravo na finansijsku podršku priznaje za dete koje je upisano u privatnu predškolsku ustanovu, pod uslovom da nije upisano u 'Radosno detinjstvo'", obrazlažu u Gradskoj upravi razloge za izmenu odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom.
 
Privatni vrtići sada su dužni da upravi dostavljaju i dokaze da je roditelj uplatio novac za boravak, s obzirom na to da se subvencije isplaćuju retroaktivno, tj. tekućeg meseca za prethodni. Ako privatni vrtić ne dostavi dokaze o uplatama i listu prisutnosti dece, subvencije neće biti isplaćene dok to ne učini.
 
Ova odluka počela je da se primenjuje odmah po usvajanju, što znači da važi za sve roditelje čija deca su ove školske godine krenula u vrtić - bilo privatni ili "Radosnog detinjstva".
  • Ksenija

    04.10.2018 09:59
    Izvinite a sta su tu krivi roditelji? Rpditelji mogu biti i nepismeni i polupismeni tu onda nastupa Gradska uprava koja kontrolise prijave. Uprava mora da proverava i donosi strogo definisana uputstva. Naslov nije trebalo da glasi da RODITELJI VARAJU vec da je ODLUKA NIJE PRAVNO JASNO DEFINISALA KRITERIJUME!
    Hvala
  • Bob Rock

    03.10.2018 22:20
    @zdrav razum
    Roditelji imaju dete u privatnom vrtiću, konkurišu za oba, i desi se da dobiju oba. I onda dete nastavi da ide u privatni vrtić, dobija se za to subvencija, a detetu usput stoji rezervisano mesto i u državnom. Fer bi bilo s njihove strane da se odluče šta će od ta dva, i da nečije dete može dobiti ono drugo, ali pravila postavljaju ovi iz vlasti.

    Nije problem u roditeljima, problem je u onima koji smišljaju pravila po kojima će neko nešto dobiti, a neko neće. I ovo nije usamljen slučaj, svuda im se izgleda nalaze takvi ljudi koji ili ne mare, ili nemaju veze s logikom. To je problem. Kako vas je lako usmeniriti na pogrešnu osobu, a pravi krivac kulira.
  • Ana

    03.10.2018 22:16
    Banana država
    Koje "Pojedine porodice u Novom Sadu pokušavale su da na prevaru dođu do subvencija koje Grad daje za boravak dece u privatnim vrtićima"? Imenom i prezimenom, spisak na oglasnu tablu Uprave i ne dozvoliti da upišu dete, još manje dobiju subvencije.
    Na 300 000 stanovnika, u Novom Sadu se upisuje svega oko 1500 dece. Ako se odbije još 800 do 1000 koji dobiju subvencije, to je samo 2500 dece koja dobiju mesto u nekom od vrtića. A ostane još najmanje toliko, jer se upiše oko 4500 dece...
    Tako je postojala "trudnička mafija", pa su sve trudnice kažnjene novim Zakonom o fin podršci. Lepo, krivično goniti te koje su zloupotrebile, pa se nijedna više neće usuditi da koristi rupe u zakonima, pravilnicima, odlukama...
    Pravila su tu da se poštuju, ne da se krše!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti