Gradiće se gasovod Futog - Beočin, projekat od nacionalnog značaja

Stanovnici Beočina mogu da računaju da će im za grejanje na raspolaganju biti i prirodni gas, s obzirom na to da će se raditi na izgradnji gasovoda Futog - Beočin.
Gradiće se gasovod Futog - Beočin, projekat od nacionalnog značaja
Foto: Pixabay
Trenutno se radi na nacrtu prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Futog - Beočin, sa elementima detaljne regulacije. Investitor projekta je Srbijagas, nosilac izrade prostornog plana je Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a obrađivač je firma "Saputnik M" iz Sombora.
 
Novoplanirani transportni gasovod vodiće od glavnog razvodnog čvora u Futogu do glavne merno-regulacione gasne stanice u Beočinu. Ova trasa koridora gasovoda neće prolaziti kroz Nacionalni park "Fruška gora", niti će tangirati područja pod režimima zaštite, ali prelazi preko zaštićenog prirodnog dobra-spomenika prirode i to pojedinačnih stabala i grupe stabala. 
 
Izgradnja ovog gasovoda energetski je prioritet države, što se navodi i u Strategiji razvoj energetike Srbije do 2025. godine. Prioritet države je, navodi se u Nacrtu, povećanje korišćenja prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije, korišćenje novih energetski efikasnijih i ekološki prihvatljivijih energetskih tehnologija i uređaja i opreme za korišćenje energije. Jednom rečju - ekonomičnost.
 
"Budući transportni gasovod Futog-Beočin će predstavljati značajan deo gasifikacionog sistema Srbije, kao i značajnu vezu dve susedne jedinice lokalne samouprave - Grad Novi Sad i opština Beočin. Planiranje, projektovanje i izgradnja ovog transportnog gasovoda treba da omogući ekonomično, efikasno i bezbedno odvijanje transporta prirodnog gasa od glavnog razvodnog čvora u Futogu do gasne stanice 'Beočin'. Time će se obezbediti potrebne količine prirodnog gasa za potrošače u opštini Beočin", navodi se u nacrtu i naglašava da ovaj gasovod neće imati nikakvu upotrebnu vrednost stanovnicima Futoga, koji se već snabdevaju energijom za grejanje sa postojećih gasovoda.
 
Sa druge strane, smatraju nadležni, izgradnja ovog gasovoda ima posredno veliki društvenoekonomski značaj jer će se njegovom realizacijom omogućiti i realizacija projekata od nacionalnog i regionalnog značaja - izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta i izgradnja državnog puta na deonici Novi Sad - Ruma. Dodaje se da će se prelaskom postojećeg ogranka regionalnog gasovoda na sremskoj strani grada na niži radni pritisak omogućiti legalizacija velikog broja objekata koji se trenutno nalaze u zaštitnom koridoru ovog gasovoda.
 
"Izgradnja planiranog transportnog gasovoda Futog-Beočin predstavlja prioritet od nacionalnog i regionalnog značaja zato što se njegovom izgradnjom omogućava prelazak magistralnog gasovoda visokog pritiska Elemir-Novi Sad-Petrovaradin-Beočin, odnosno njegove deonice na sremskoj strani Novog Sada na niži radni pritisak, što opet omogućava realizaciju projekata velikih infrastrukturnih objekata: modernizaciju magistralne železničke pruge Beograd-Budimpešta i izgradnju infrastrukturnog koridora državnog puta na administrativnom području Novog Sada. Planirani transportni gasovod će predstavljati još jednu funkcionalnu vezu područja severno i južno od reke Dunav, odnosno Južnobačkog i Sremskog okruga. Njegovom izgradnjom će se poboljšati snabdevanje potrošača prirodnim gasom čime će se poboljšati privredna konkurentost i stvoriti uslovi za intenzivnije privredno povezivanje susednih regiona", stoji u nacrtu prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Futog - Beočin.
 
 
Gasovod se postavlja podzemno, tako da gornja ivica cevi bude na dubini od minimum jedan metar od nivelete terena. Veće dubine ukopavanja cevovoda sprovode se kad postoji veća potreba.
 
Inače, svako može da predoči svoje primedbe na Nacrt u toku trajanja javnog uvida, do 17. oktobra. Javna sednica Komisije za javni uvid Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine održaće se 29. oktobra u Skupštini Vojvodine u 15 časova.
  • Peki

    10.10.2018 07:45
    Most
    Bolje da su most napravili.
  • Jovo

    10.10.2018 07:28
    Napred u gaskaciju!
  • Mitar

    10.10.2018 07:13
    Beočin je gasifikovan od sredine 90-ih! Ne vidim neki nacionalni značaj osim koristi za Beograd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti