Predloženi kandidati za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju

Ansambl "Vila" Srpskog kulturno-umetničkog društva "Železničar", preduzeće za izdavaštvo "Pravoslavna reč" i dr Miroslav Kopanja predloženi su za dobitnike Oktobarske nagrade, dok je direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" Stanko Matić, predložen za laureata Novembarske povelje.
Predloženi kandidati za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju
Foto: 021.rs
Ansambl "Vila" predložili su Organizacija rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada i Udruženje vojnih penzionera Novi Sad, a kako se navodi u obrazloženju, ovaj ansambl je dao značajan doprinos u promovisanju kulture i umetnosti. 
 
"Pravoslavnu reč" predložili su pesnici Đorđo Sladoje i Selimir Radulović, dok se u obrazloženju navodi da je svojim brojnim izdanjima "temeljno radila na prepoznavanju i obnavljanju nacionalnog identiteta, na njegovom očuvanju i zaštiti". 
 
Miroslava Kopanju, direktora Šahovskog kluba "Jugović", predložili su Savet MZ "Kać" i Šahovski savez Vojvodine", navodeći da je Kopanja svojim zalaganjem i radom doprineo da Novi Sad postane centar šaha u Vojvodini i Srbiji.
 
Direktora Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" Stanka Matića za Novembarsku povelju predložio je Aktiv direktora srednjih škola, smatrajući da je Matić ostavio "dubok trag kako u novosadskom stručnom obrazovanju, tako i na celoj teritoriji Srbije".
 
Komisiji za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu upućeno je 15 predloga za kandidate za Oktobarsku nagradu i šest predloga za Novembarsku. 
 
Dva predloga za Oktobarsku nagradu nisu podneta u skladu sa propisima, pa nisu ni razmatrana, a razmatrane su inicijative da gradsko priznanje dobije enigmata, novinar i pisac Zoran Radisavljević, inovator Milan Plavšić, "Kaćke novine", Društvo učitelja Novog Sada, prof. dr Vojin Bjelica posthumno, Udruženje "Čepom do osmeha", potpredsednik Saveza pronalazača Srbije Anđelko Glavašević, direktorka OŠ "Veljko Vlahović" Ljubica Grubač, Fondacija "Mali princ" i inženjer građevinarstva Aleksandar Bojović.
 
Razmatrano je i šest inicijativa za dodelu Novembarske povelje, a predloženi su bili direktor izdavačke kuće "Prometej" Zoran Kolundžija, "Kaćke novine", enigmata, novinar i pisac Zoran Radisavljević, Udruženje za negovanje i očuvanje srpske tradicije "Zvuci s kamena", direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić
 
Komisija je predloge za najviša gradska priznanja uputili Skupštini grada, a konačnu reč daće odbornici.
  • @Dijasporac

    11.10.2018 19:27
    Oduvek su laureati uplacivali taj novac u humanitarne svrhe.
    Nemoj da brines.
    A obzirom da si dijasporac ostani tamo daleko !
  • Posmatrač

    11.10.2018 14:15
    Kad se uzme u obzir koji kandidati su ušli u uži izbor, kakve veze imaju sa Novim Sadom i naročito ko ih je predložio, realno je pomisliti ili da je većina u komisiji koja donosi odluku o dodeli pod uticajem legalnih i nelegalnih psihoaktivnih supstanci ili da su prosto samo nepošteni.
  • Šahista

    11.10.2018 13:50
    Samouništenje oktobarske nagra
    Da li je moguće da čovek kojeg je država amnestirala i sklonila sa funkcija u šahu navodno za taj isti rad dobija oktobarsku nagradu. Postoji aktuelna krivična prijava protiv Dr Kopanje zbog dela falsifikata Skupštine radi interesa svoje grupacije a o dugogodišnjem prenosu para iz budžeta šahovskog saveza na preduzeće "Kopi komerc" zna skoro sva šahovska javnost a "Dnevnik " se boji to da objavi. Sramota ako se to dogodi.
    UPOZORENJE ŠAHOVSKE JAVNOSTI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti