Vučević: Novi Sad neće uvesti "policijski čas za maloletnike"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da Novi Sad neće uvesti "policijski čas za maloletnike", navodeći da nije zagovornik radikalnih i represivnih mera.
Vučević: Novi Sad neće uvesti "policijski čas za maloletnike"
Foto: 021.rs
"Policijski čas je gruba i nezgrapna definicija. Za mene neprihvatljiva. Ovo je slobodni grad. Ovo je grad slobodnih građana. Tako je i nastao. Ne možete ovde da uvodite nikakve policijske časove, osim, ne daj Bože u nekim ekstremnim situacijama. Ti termini su apslolutno neprihvatljivi. A da li treba da nešto da uredimo. Da. Ali pre svega treba da se razgovara u svakoj porodici i u svakoj školi", rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije.
 
On je naveo kako bi trebalo da se radi na preventivi, ali je dodao da će saslušati zaključak Koordinacionog tela za prevenciju nasilja među mladima, gde učestvuju pedagozi, psiholozi i roditelji.
 
"Ja mislim da postoje neke druge metode, koje možemo da primenimo. Nisam siguran ni pravno da li grad uopšte može da donosi takve odluke. Ono što je nama potrebno je koordinirano delovanje sa roditeljima i ne možete samo administrativnim merama rešiti te probleme. A treba da uđemo u koštac sa njima", dodao je Vučević. 
 
Podsetimo da je Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo 5. oktobra nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima se izdvaja zabrana kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima.
 
Član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik Koordinacionog tela Vladimir Jelić rekao je da će ovo telo pokrenuti inicijativu da se maloletnicima onemogući da u kasnim večernjim satima budu na ulici bez pratnje punoletne osobe. Po njegovim rečima, takva mera je zastupljena u pojedinim evropskim državama i dala je rezultate. 
 
Tako bi mlađima od 16 godina bilo zabranjena da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe koja odgovara za njih posle ponoći leti, a zimi posle 22 časa, a nove mere bi podrazumevale i zabranu ulaska maloletnicima u bilo koju vrstu ugostiteljskog objekta nakon 22 sata.
 
Novoosnovani savet roditelja za osnovne i srednje škole u Novom Sadu podržao je predlog koordinacionog tela za borbu protiv nasilja da se u gradu uvede takozvani Islandski model, kao i da se uvede zabrana boravka van kuće bez pratnje, o čemu više možete da čitate OVDE.
  • @N.Sad

    12.10.2018 15:17
    Bas sam znatizeljna, pa ako smem da pitam: A ko ste to VI sto vidjate te devojcice po ulicama u 4-5, sta i koja posla vi imate na ulicama u 4-5 nocu kad sav svet spava, pogotovo odrasli zaposleni ljudi? (ne racunajuci vrlo mali broj zanimanja koja coveka navedu da je u to doba budan, i to na ulici)
  • Komifo

    12.10.2018 14:21
    @N.Sad

    Mene brinu više frikovi poput tebe i to što radite na ulici u 4-5 ujutru.
  • N.Sad

    12.10.2018 13:13
    Znaci i dalje cemo gledati curice od 14-15 godina kako se setaju gradom u 4-5 sati ujutro.Niko nije voljan da resi problem ni drzava a pogotovo debilni roditelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.