Inicijativa "Mame su zakon" dolazi u Novi Sad, nastavlja se borba za izmenu zakona

Inicijativa "Mame su zakon" dolazi u Novi Sad, nakon što poslanici vladajuće većine ponovo nisu usvojili predlog da se za govornicom raspravlja o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
Inicijativa "Mame su zakon" dolazi u Novi Sad, nastavlja se borba za izmenu zakona
Foto: Pixabay
U inicijativi poručuju da je jučerašnje skupštinsko zasedanje i prostor da se predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom stavi na dnevni red palo u senku cirkuske atmosfere koja je u ovoj instituciji napravljena.
 
"Sa nestrpljenjem su predstavnice Inicijative #MameSuZakon i sve mame i buduće mame u Srbiji pratile tok zasedanja dok je trajalo usvajanje predloga za dopunu dnevnog reda. Da, gledale smo šta radite. Da, gledale smo vas koji ste od poreza uzetih od naših bednih primanja plaćeni da radite svoj posao kako ne možete da postignete kvorum, kako u sred skuštinskog zasedanja žvaćete sendvič, kako naskačete tokom zasedanja jedni na druge, vređate, šetate, kukate, kako se u svemu tome ludo zabavljate… a u stvari samo pravite cirkus. Na kraju, videle smo i ono najgore – od 142 prisutna poslanika, 13 poslanika je glasalo ZA da se naš predlog stavi na dnevni red i da se o istom raspravlja, a čak 129 narodnih poslanika nije imalo nikakvo mišnjenje, prespavalo je glasanja i odabralo opciju “nije glasao/la. Podsećamo da narodni poslanik može da bira između 'za', 'protiv', 'uzdržan' i 'nije glasao'. Dakle, 129 narodnih poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki i njihovih porodica ugroženo time što ta ista skupštinska većina pre samo nekoliko meseci 'nije prespavala' glasanje kada je glasanjem 'za' sramni zakon dovelo do toga da se danas majke i njihove porodice bore za golu egzistenciju", navodi se u saopštenju inicijative.
 
Predstavnica inicijative Tatjana Macura kaže za 021 da je sigurna da svaki narodni poslanik ima poznanicu, sestru, komšinicu ili kumu koju je na neki način pogodio ovaj diskriminatorni zakon. Međutim, isti poslanik ne pokazuje bilo kakvu zainteresovanost da istupi iz svoje partijske uloge i glasa kao građanin.
 
"Neverovatno je da njima nije uopšte stalo do građanki, da nemaju nikakav sopstveni glas. Nastavljamo akciju sve dok predlog izmena zakona ne dođe na dnevni red, a naredni korak nam je akcija u Novom Sadu, o kojoj će svi detalji biti naknadno saopšteni. Reč je o jednoj posebnoj, iznenađujućoj akciji u cilju vidljivosti najranjenjije grupe žena koju pogađa zakon", navodi Macura.
 
Najbitnije izmene koje se traže u aktuelnom zakonu su: da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci; da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca; da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice; da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta; da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadoknade tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu; da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.
 
Macura naglašava da i dalje očekuje poziv na sastanak sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, ministrom finansija Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić.
 
"Majke koje su pogođene ovim zakonom danas žive loše, danas razmišljaju od čega će da hrane porodicu, plate račune ili stan, danas kupuju lekove, a nisu primile nadoknade ni za avgust, one danas imaju problem i nikakvo formiranje radne grupe im položaj u kojem se nalaze ne može olakšati. Za ove majke vreme je luksuz", zaključak je inicijative "Mame su zakon".
 
  • Kikica

    20.10.2018 22:17
    Odgovor za "e"
    Ima i onih koji 10 godina rade i placaju svaki dinar drzavi i sad je drzava procenila da kad treba nesto da im vrati da je plata od 140 hiljada maksimum sto mogu da dobiju, citavo bogatstvo. A doprinose znaju da uzmu na 240. Nije da cu umreti bez pune plate, al sam verovatno jedina budala koja svoje obaveze drzavi placa, a od toga onih 120+ bilmeza pune svoje dzepove, ne grade sigurno vrtice. Za moje dete u vrticu mesta nema, kod lekara moram privatno, a debelo me oderu svaki mesec.
  • Xxx

    20.10.2018 15:52
    TUZBA
    Kakvi protesti, kakvi bakraci.
    Jel su prekrsili, donosenjem ovog zakona, Medjunarodnu konvenciju o zastiti materinstva, jesu. Pa sta onda cekamo sa kolektivnom tuzbom, svih majki koje su ostecene.
    Suprug i ja nismo mogli neko vreme da dobijemo dete, i sad kada se to desilo, em poslodavac mi je rekao da ne ocekujem povratak na posao, bez obzira sto imam za stalno, em ce mi drzava uzeti pola plate, jer nemam ti njihovih 18 meseci.
    A naseljavju Sumadiju migrantima, prave im kuce, a za majke nemaju.
    Tuzba!!!
  • Mama

    19.10.2018 06:19
    Danas
    Nekada su zene radjale i brinule o deci ,a muskarci su donosi hranu i novac.Danas su muskarci vaspitani da teraju zene da zarasjuju i donose novce u kucu , danas te mame pomazu svima! Neplaca tata racune kao sto je bilo osamdesetih, mame placaju i hranu i vrtic i garderobu za decu i svaki dan sta treba detetu.Danas u normalnon porodici soprinose i muz i zena jer nema bogatih roditelja da najosnovnije porrebe placaju.Balvo onom ko nece da radi, i se vrebe od drugih kao jadni ili po kantama trazi dnevno.lol.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti