Lisje: Potrebno što pre otkupiti parcele za proširenje Gradskog groblja

Kapaciteti postojećih grobnih polja na Gradskom groblju u Novom Sadu mogla bi da budu popunjena do kraja godine, zbog čega je neophodno da Grad u što kraćem vremenskom roku otkupi privatne parcele na kojima je planirana izgradnja 10. i 11. grobnog polja.
Lisje: Potrebno što pre otkupiti parcele za proširenje Gradskog groblja
Foto: 021.rs
Pred odbornicima Skupštine grada na sednici 28. septembra našao se Predlog plana detaljne regulacije Gradskog groblja u Novom Sadu. Međutim, ova, kao i ostale tačke dnevnog reda, ostale su u senci rasprave oko spornog spomenika "nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944. i 1945. godine".
 
Na Gradsko groblje osvrnuli su se Aleksandar Popadić iz "Dosta je bilo" i Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke, obojica navodeći da je Plan detaljne regulacije u redu, ali ukazujući i na širenje prostora za sahranjivanje.
 
Međutim, pre nego što su odbornici usvojili dokument, on se našao pred Komisijom za planove koja je razmatrala primedbe koje su stigle na Nacrt plana detaljne regualcije. Nekoliko primedbi poslalo je i JKP "Lisje", a jedno od njih se odnosilo na zabranu sahranjivanja na slobodnim zelenim površinama. Preduzeće smatra da to nije moguće eksplicitno zabraniti.
 
"Svoj stav podržavaju činjenicom da je dinamika mortaliteta često veća nego što prostorno proširenje groblja to dozvoljava. Navode da je se do sada izuzetno vodilo računa o načinu zauzimanja zelenih površina za potrebe sahranjivanja kao i o tome da karakter groblja ostane parkovski ili šumski. Na ovim neplanski zauzimanim površinama opredeljivalo se za tip sahranjivanja koji neće umanjiti procenat zelenih površina. Smatraju da je neophodno da Grad Novi Sad u što kraćem vremenskom roku otkupi privatne parcele na kojima je planirana izgradnja 10. i 11. grobnog polja. Deveto grobno polje je potpuno izgrađeno, a prema dinamici sahranjivanja biće potpuno popunjeno do kraja 2018. godine", navedeno je u izveštaju Komisije za planove, koja je prihvatila ovaj predlog "Lisja".
 
Kako za 021.rs navode u "Lisju" otkup parcela, izgradnja 10. i 11. grobnog polja na Gradskom groblju, kao i ostala problematika od vitalnog značaja za grad, u potpunoj su nadležnosti Grada Novog Sada i njegovih službi. Poručuju i da imaju kapaciteta za sahranjivanje i u narednoj godini.
 
"S obzirom na to da je na sednici Skupštine Grada (28. 9. 2018.) jedna od tačaka dnevnog reda bila Plan detaljne regulacije Gradskog groblja, najcelishodnije bi bilo da se detaljno informišete na izvoru informacija i mestu donošenja odluka. Što se tiče kapaciteta za sahranjivanje, JKP 'Lisje' ima grobnih mesta za sahranjivanje i u 2019. godini. S obzirom na to da su aktivnosti na izradi planova i programa za 2019. u toku, smatramo da će se rešenja po ovom pitanju, u vezi sa funkcionisanjem pogrebne delatnosti u Novom Sadu, naći u programima nadležnih gradskih organa i institucija za 2019. godinu", poručuju u "Lisju".
 
Međutim, na "izvoru informacija" - tišina. Ni posle tri nedelje, kao ni posle nekoliko upita koje smo im poslali, od nadležnih u Gradu još nije stigao nikakav odgovor na pitanja da li je Grad Novi Sad otkupio potrebne privatne parcele, ukoliko nije, zbog čega to nije učinjeno, te kada se može očekivati da one budu otkupljene.
 
Postojeći deo Gradskog groblja je u funkciji od 1974. godine i u okviru prve etape realizovano je sedam grobnih polja. Druga etapa predstavlja proširenje groblja na jugozapadnom delu, a delimično su realizovana grobna polja sedam i osam. Nastavak realizacije druge etape planira se proširenjem na zapadnom delu groblja sa četiri grobna polja.
  • p. dim

    18.10.2018 16:46
    Groblja su prevaziđena još u 20. veku, ali pošto mi još uvek živimo u 19. veku onda to još nije stiglo do nas. Jedini ekološki i održivi način je spaljivanje i rasipanje pepela po šumama i gorama, a može i po njivama...
  • Gospodin prirodni

    18.10.2018 15:04
    Kompost
    Ako bi moglo mene bi mogli na neku gomilu komposta da bace pa da se lepo pretvorim u zemlju za cveće.
    Čitam ove što zastupaju kremaciju i slažem se da je dobro sa stanovišta uštede prostora ali je potpuno rasipanje enrgijom.
    Ovako u zemlju telo kada se turi biologija i mikrobiologija ga razgrade.
    Stoga predlažem kompostirajuća groblja kao rešenje!
  • Priča iz Dnevnika

    18.10.2018 14:14
    Totalna smrt
    Pisalo je u novosadskom Dnevniku.
    Prvi član drustva Oganj ili kako se zvase prvo društvo za kremiranje nije mogo da ubedi suprugu da i ona bude kremirana . Ipak se ona u zadnjim dnima zivota predomisli.
    Onda ON ODUSTANE. Rekao je da je stalno sanja i da njena duša ne može da nadje mir i da ne želi i on da i njegova duša tako luta kao njena.
    Antropolzi tvrde da čovek nije sasvim mrtav sve dok postoji sećanje na njega i sve dok postoji ijedna čestica meterije njegovog tela.Posle toga je zaista mrtav.
    L.V.Toma-Antropologija smrti


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti