Počelo postavljanje spomenika kralju Petru I na Trgu republike

Gradnja postamenta i postavljanje spomenika kralju Petru I počelo je na Trgu republike, saznaje 021.rs.
Počelo postavljanje spomenika kralju Petru I na Trgu republike
Foto: 021.rs

Radovi su počeli pošto je Gradska uprava na tenderu za izvođača radova izabrala firmu "Šumadija granit Milovan Vuličević" iz Aranđelovca. Druga dva preduzeća koja su se javila na tender nisu dostavila ispravnu ponudu.

Za gradnju postamenta od oko pet i po metara na kojem će biti spomenik visok oko četiri metra Uprava za građevinsko zemljište i investicije će platiti više od 5,5 miliona dinara sa PDV-om, a izvođač ima rok od 15 dana. Spomenik će se nalaziti na mestu nekadašnje betonske površine sa zelenilom koja je srušena pre nekoliko dana, što se vodi kao "investiciono održavanje Trga" i za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 2,1 milion dinara.

Spomenik kralju Petru I bi trebalo da bude postavljen do 25. novembra, tj. obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji nakon Prvog svetskog rata. Spomenik izliva beogradska firma "Primus-BMJ" za 12 miliona dinara, po modelu vajara Zorana Ivanovića, koji je za svoj posao takođe dobio 12 miliona dinara.

Odluku da se postavi spomenik srpskom monarhu donela je Skupština grada na predlog Saveta za kulturu, pozivajući se na inicijativu iz vremena Kraljevine Jugoslavije, koja nikada nije realizovana.

  • SOMBORKINJA STARA

    27.10.2018 08:48
    @.....
    Nikada ne pisem nebuloze, vec cistu istinu, koju sam cula licno od ucesnika , od Solunskih Dobrovoljaca, moj deda je ziveo 89. godina, umro je 1982. i moja deca ga odlicno pamte. A NEKI NARODI SU CILIME SIRILI AUSTROUGARSKOJ I HITLEROVOJ VOJSI I NEMAJU STA DA TRAZE NI NA PROSLAVI POBEDE U PRVOM SVETSKOM RATU, NI U DRUGOM. I zavrsavam svaku polemiku na ovu temu.
  • ...

    26.10.2018 12:16
    somborkinja stara@, opet pises nebuloze.
  • SOMBORKINJA STARA

    26.10.2018 09:55
    @povjesnicaru, koji ne zna
    Moj deda nije 'BEZAO U ALBANIJU", kako vi kazete, jer je ziveo u Somboru, tada delu Austrougarske. Bio je tada u vojsci, u Pesti, imao je 21 godinu, bio je ozenjen i imao je kcer od dve godine. Odmah je u sastavu austrougarske vojske poslat na front, u Rusiju. Odmah se predao Rusima i borio se u ruskim, carskim jedinicama za RUSKOG CARA, BACUSKU NASEG. Bio je ranjen i lecen u Moskvi. Kada je Aleksandar Karadjordjevic pozvao Srbe iz celog sveta da dodju na Solunski front, pridruzio se ostalim dobrovoljcima i sa njima vozom stigao do Severnog mora, a zatim francuskim brodom preko Lamansa, Atlantika, Gibraltara, Sredozemnog mora dosao do Soluna. Sa njim je bio i deda moje sadasnje prije, Licanin, a drugi prijin deda je dosao iz Amerike, gde je bio na radu, da pomogne Aleksandru. Kada je srska pesadija krenula u juris, u otadzbinu, francuska konjica nije mogla da ih stigne. Docekala ih je popaljena i izgladnela Srbija, ali "rumena od slobode". U Srbobranu su vidjeniji Srbi, placuci od srece, izvodili najlepse konje i darivali srpskim oficirima. A u Staparu su na ulicu rasirani najlepsi cilimi da preko njih predje srpska vojska. A mog dedu je kod kuce docekala vest da mu je umrla mlada supruga i cekala ga je cerka od sest godina, koja ga nije prepoznala. Ozenio se ponovo, iz Stapara, i dobio mog oca. A od Kralja je dobio 9 jutara zemlje, a dede moje prije su dobili kolonizaciju i zemlju, jedan u Tomislavcima, a drugi u Liparu. A svima vama su dali drzavu, cenjenu u celoj EVROPI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti