FOTO, VIDEO: Antifašisti uz partizanske pesme obeležili Dan oslobođenja Novog Sada

Antifašistička koalicija organizovala je danas javnu akciju, povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.
FOTO, VIDEO: Antifašisti uz partizanske pesme obeležili Dan oslobođenja Novog Sada
Foto: 021.rs
Koalicija, koja okuplja nekoliko antifašističkih organizacija, povodom Dana oslobođenja Novog Sada organizovala je akciju u Zmaj Jovinoj ulici, gde je građanima delila brošuru "Heroine i heroji antifašizma", nastupio je i hor "Naša pjesma", a organizovana je i tribina "Gde stanuje ekstremizam?".
 
Marija Srdić iz Antifašističke koalicije poručila je da su mnogi heroji i heroine zaboravljeni, zbog čega ih se mora prisetiti, ali dodaje i da je ovo dan kada reviziji istorije treba stati na put.
 
"Veličanje ratnih zločinaca imamo svakodnevno. I zločinaca iz Drugog svetskog rata, ali i iz poslednjih ratova. To vidimo i na ulicama Novog Sada i mi ćemo danas prikazati kako to u vizuelnom smislu izgleda. Naši mladi učesnici projekta su napravili mapu grafita Novog Sada, kojima ne treba da se ponosimo i koje moramo da uklanjamo. Ono što je važno kada se govori o tihoj, ili utihnuloj antifašističkoj borbi, jeste da nama institucije ne pokazuju da je fašizam ono zlo protiv koga ćemo se boriti, da je neonacistička grupa koja je svojevremeno napala antifašističku kolonu samo strana u postupku, a ne i da je osuđena. Takvi signali od strane države kažu da je moguće da budete fašista, da budete neonacista, i neće vam nedostajati dlaka s glave. To je ono što plaši građane", poručila je Srdić.
 
  
 
Novi Sad su pre 74 godine oslobodili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a za njima su u Novi Sad ušli i vojnici Crvene armije. Grad Heroj je slobodu dočekao razoren, sa uništenom industrijom, bez struje i sa trećinom stanovnika manje nego pre početka rata. Više od 20.000 Novosađana je proterano, dok je više od 5.000 ubijeno na stratištima, odnosno u NOB-u.
 
  • Stareboy

    25.10.2018 11:57
    V
    I Srbija i srpski narod kao i narodi bivse SFRJ neko vise a neko manje imaju velike zasluge u antifasizmu i naravno da je to nesto cime se treba ponositi. Ali za slom faizma zna se ko je zasluzan najvise , to je Rusija i Crvena Armija. Zna se ko je oslobodio Beograd i da nije bilo Crvene Armije ne bih pao fazizam ni na ovom prostoru. Mi sami to nikako ne bi mogli sve da smo imali milion puta Mirka I Slavka i Boska Buhu.
  • Pionir

    24.10.2018 06:56
    Sve je isto, bez Njega
    Lepo je evocirati uspomene, drag nam je taj period, imali smo za šta živeti.
    Ali, s obzirom da ove nove generacije, a i neke stare, nemaju blage veze o uzrocima nastanka nacizma i fašizma, samim tim se i čude što se to danas ponavlja.

    Naravno da će se sve ponoviti.
    Neće se više koristiti ti izrazi, verbalno, ali će uzroci i oni koji reaguju na te uzroke biti isti.
    Dela će biti ista ili slična, perfidnija.
    Neće možda biti logora, nerentabilno je, ali će biti genocida, ovog puta na naučnoj bazi.
    I naravno da će vremenom narod shvatiti i da će biti revolucije i borbe.

    No, lepo je evocirati uspomene - drugih koji su se borili protiv fašizma, naravno.
    Za svoje ćemo tek imati prilike.
  • Ns 49

    24.10.2018 05:48
    Nekada su levičari vodili računa o radničkoj klasi a sada vode raččuna u LGBT, Romima, migrantima. Radnike svi zaboravili a koji se buni teško njemu jer nema ko da ga štiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.