Školske uniforme nisu dobile podršku u Novom Sadu

Školske uniforme zaživele su u malom broju škola u Srbiji, iako se njihovo uvođenje najavljuje već skoro dve godine.
To potvrđuju i u Ministarstvu prosvete, uz napomenu da su glavni problem finansije, piše Blic.
 
"Rezultati anketa pokazuju da roditelji i učenici u većini nisu prihvatili ideju uvođenja školskih uniformi, ali najviše iz finansijskih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansirali uniforme. Mi se i dalje zalažemo za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. Naše je mišljenje da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane", kažu za Blic u kabinetu ministra prosvete Mladena Šarčevića.
 
Jedna od škola koje su dobile uniforme je u beogradskom naselju Vrčin, gde su one koštale 6.000 dinara po učeniku. Istina, kreirala ih je poznata dizajnerka Dragana Ognjanović, koja ih je donirala, a ministar prosvete Mladen Šarčević tada je rekao da bi one trebalo da zažive u naredne dve godine.
 
U Kragujevcu i Novom Sadu još uvek nema škola koje su uvele uniforme. Predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu Jasmina Pastonjicki kaže za 021 da se videla jasna razlika između mišljenja osnovaca u nižim i u višim odeljenjima - u prvim i drugim razredima su deca mahom bila za uvođenje uniforma, dok je protiv uniformi bila većina đaka u višim razredima.
 
"Da bi prošao predlog o uvođenju ovakvog projekta, potrebno je 50 odsto plus jedan glas, što je teško dostići. Kamen spoticanja je pitanje finansiranja ovih uniformi, jer postoje roditelji koji podržavaju inicijativu, ali nemaju sredstva. Zato je i bio dobar predlog da se sve škole povežu sa krojačkim smerovima u srednjim školama, ali je za to potrebna pomenuta podrška, koja je izostala", objašnjava Pastonjicki.
 
Kako dodaje, priča nije gotova jer, ukoliko se dođe do modela finansiranja koji bi bio prihvatljiv većini roditelja, projekat bi mogao da dobije podršku i da zaživi. 
 
"Nije još uvek decidno odlučeno kako bi školska uniforma izgledala. Ideja je da deca sama predlože kako bi njihove uniforme izgledale, a bilo je predloga da to jednostavno budu majice ili duksevi sa amblemom škole. Mi bismo voleli da škole imaju uniforme iz više razloga - pripadnost kolektivu i bezbednost učenika samo su neki, jer učenici često borave u dvorištima, koja su otvorene površine i na njima borave i deca koja nisu đaci. Pitanje socijalne strukture bi takođe bilo rešeno", navodi Pastonjicki za 021.
 
Inače, na portalu 021.rs možete da glasate u anketi o uvođenju školskih uniformi. Prema trenutnom broju glasova, većina anketiranih podržava uvođenje školskih uniformi.
  • G

    26.10.2018 21:22
    @Goli potok - vaš je problem gospodine što ste toliko glupi da zaista verujete da postoji jedna jedina stvar koja je taj "ključ uspeha", odnosno da se ne radi o sijasetu malih i većih stvari koje čine mentalitet, obrasce ponašanja i potom doprinose prosperitetu jedne zemlje. Baš zbog vas, vas lično, ova zemlja se nikada neće "približiti najrazvijenijim zemljama", jer ste glupi i neobrazovani a istovremeno uvereni da ste popili svu pamet sveta. Ne, niti smo u diktaturi niti smo toliko siromašni da nam deca idu gola u školu, baš naprotiv idu u "firmiranim krpicama" koja su sve samo ne prikladna ne samo za školu već ni za takav uzrast. Obzirom da ne postoji jedna univerzalna stvar koja će istovremeno rešiti sve probleme koje imamo ili koje vi mislite da imamo, predlažem da umesto čekanja na taj vaš utopijski "ključ uspeha" i nerešavanja ama baš ničega dok ne pronađemo nešto što nikada nećemo pronaći, rešavamo svaki problem jedan po jedan u skladu sa mogućnostima i bez obzira na njegovu veličinu, uključujući i problem modnih pista u školama.
  • Rešenje

    26.10.2018 08:09
    Smislio sam
    Neka država plati izradu šklskih uniformi, i na leđima neka bude slika aktuelnog Vođe.

    Kasnije, partije bi s eborile za izradu uniformi. Zavisno da li je njihov direktor.

    Vremenom, i razni biznismeni bi želeli da se po gradu nose uniforme sa njihovom proklamacijom na leđima.

    A naročito kockarnice. I postali bi smo jednaki, i kompletni....
  • Roditelj

    26.10.2018 01:01
    Nema te uniforme na svetu koja će nas svrstati u jednake! Radje bih platila i više novaca ako treba, da se uvede higijena i red u školskim toaletima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.