FOTO: Dunav kod Štranda veoma nizak, narednih dana znatno povećanje vodostaja

Iako je vodostaj Dunava u Budimpešti pao na istorijski minimum, kod nas je uprkos izuzetno niskom vodostaju ipak daleko od tih vrednosti, a prema najavama hidrologa iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Dunav će od danas početi da raste.
FOTO: Dunav kod Štranda veoma nizak, narednih dana znatno povećanje vodostaja
Foto: 021.rs
Hidrolog Dejan Vladiković za "Dnevnik" kaže da je Dunav kod nas na istorijskom minimumu bio 1909. godine kada je kod Bezdana izmereno -146 cm, a u isto vreme u Novom Sadu je bio na -134 cm.
 
"Sadašnje vrednosti na tim stanicama su -98 cm i -13 cm što govori da nismo dostigli taj minimum iz 1909. godine. Vrlo slične današnjim vrednostima vodostaja Dunava smo imali 2003. godine tokom avgusta i septembra, kao i u decembru 2011. godine. Ono što jeste izvesno je da će ekstremne vrednosti i ka minimumu i ka maksimumu biti sve češće kao posledica promena klime i to je nešto čemu ćemo morati da se prilagodimo", kaže Vladiković.
 
 
On kaže da u Budimpešti jeste prilično dramatična situacija sa izuzetno niskim vodostajem Dunava, a da je kod nas ipak nešto bolja situacija zahvaljujući pritokama i kanalskom sistemu.
 
"Uzrok tako niskog vodostaja u Mađarskoj, ali praktično i celim tokom Dunava jeste nedostatak padavina, kojih u uzvodnom delu Dunava nije bilo od juna, dok ih je kod nas bilo dosta sve do kraja jula", navodi Vladiković.
 
On dalje ističe da ne postoji opasnost da će Dunav i kod nas pasti na minimum jer se upravo u narednih nekoliko dana očekuje veliki talas Dunava koji će u nekoliko dana kod nas povećati vodostaj za 2,5 do 2,8 metara. Slična je prognoza i za Savu, koja bi kod Sremske Mitrovice od 5. do 7. novembra takođe trebalo da poraste za 1,5 do 2 metra.
 
Kako navodi Vladiković, osim otežane plovidbe, nizak vodostaj Dunava nije doneo drugih problema.
 
Stao teretni saobraćaj Dunavom u Mađarskoj
 
Saobraćaj teretnih vozila na Dunavu kroz Mađarsku skoro potpuno je stao zbog izuzetno niskog vodostaja, rečeno je jutros na Radio-Košutu. Prema rečima predsednika Mađarskog saveza za plovidbu unutrašnjim vodama Atile Benčika nivo Dunava je počeo da opada još u julu, a sada je toliko nizak da mogu da plove samo manje barže. Time je naneta velika šteta prevoznicima, a zbog rekonstrukcije niza pruga ni železnica ne može da preuzme svu poručenu robu.
 
Prema podacima Državne službe za merenje voda jutros je visina Dunava iznosila kod Komaroma 107, kod Estergoma 93, kod Budimpešte 154, pored Dunaujvaroša 22, Baje 74, a Mohača 72 centimetra.
  • Čudna mi čuda

    28.10.2018 17:26
    i 2012. je bilo slično
    suša je velika i skroz u neskladu sa vremenskim prognozama kojima su ne znam zasto plašili narod. Te dolazi oluja te oblacispremite se za ovo ono a kapne dve kapi. Zemlja je suva kao barut. Sve se suši. I drveće.
    Novinari se i po Srbiji čude kakonestaju neke reke. Rec je o suši običnoj iMamo kišu običnu i sušu i sneeeeeeeeeeeeeeeeeeeg koji je jooooooooooj opasan sve će da nas zatrpa do članaka.
  • @Станко Србин

    28.10.2018 16:33
    Za pocetak, samo da vadi i nasipa po plazi. Ko se rodio ovde pamti vreme kad se u mekani topli cisti pesak upadalo do skocnog zgloba, za razliku od poslednjih godina kad peska jedva da ima na pescanoj plazi. Ne, nije ni onda bilo rezultat prirodnih nanosa, nego uredjivanja plaze. Pretpostavljam da neko na poziciji ko je placen da razmislja - razmislja da je za njega mnogo pametnije da ne radi nista i prima platu, nego da radi nesto za tu platu.
  • *5*5*5*

    28.10.2018 12:09
    Nije to još ništa.
    Dunav će u neka vremena u budućnosti da bude 25-30m širine i moći će se pregaziti.
    Voda neće biti dublja od kolena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.