Bora Novaković oslobođen optužbi za malverzacije u ZIG-u, dvoje osuđeno na kazne zatvora

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, odbilo je optužnicu protiv potpredsednika Narodne stranke i bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, pozivajući se na to da neko ne može dva puta da se tereti za isto delo.
Bora Novaković oslobođen optužbi za malverzacije u ZIG-u, dvoje osuđeno na kazne zatvora
Foto: 021.rs
Novaković je oslobođen na osnovu pravnog načela "Ne bis in idem". 
 
Veće je odlučilo da su službenici u nekadašnjem Zavodu za izgradnju gradu Zoran Bojović i Dragana Živković krivi i oni su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od tri, odnosno dve godine. Njima će u zatvorsku kaznu biti uračunato i vreme koje su proveli u pritvoru.
 
U istom procesu, osim Novakovića, oslobođena je i njegova pomoćnica Mirjana Dejanović, koja je prethodno bila osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine, ali je ta presuda bila ukinuta. 
 
Ovo je inače ponovljeno suđenje Novakoviću i njegovim saradnicima, s obzirom na to da je Apelacioni sud u Beogradu prethodno ukinuo prvostepenu presudu, prema kojoj je bivši direktor ZIG-a, i sadašnji novosadski opozicionar, bio osuđen na kaznu zatvora od tri i po godine. 
 
Novaković je čitav slučaj nazvao "montiranim političkim procesom". 
 
"Ja se samo nadam da će ova presuda ohrabriti i druge sudije i druga sudska veća da postupaju po pravu, a ne po političkoj volji. Takođe želim da kažem i to da sam četiri godine bio gradonačelnik Novog Sada, nikada ne bih dozvolio da učinim bilo kakav gest kojim bih na bilo koji način doveo u pitanje čast grada. Zaista se nadam da će od ove presude, pa na dalje, atmosfera, kada je u pitanju sudstvo, biti bitno drugačija. Nadam se da će ta vrsta pritiska, koja u ovom trenutku postoji, kada je u pitanju izvršna vlast ili nestati ili biti manja", rekao je Novaković nakon što je završen postupak protiv njega. 
 
On se osvrnuo i na to što su dve osobe u procesu, Bojović i Živković, osuđene na zatvorske kazne.
 
"To što su oni osuđeni, ne znači da su krivi. Žao mi je, ali je kredibilnost suda bitno narušena i ja se plašim da deo sudija, pod pritiskom izvršne vlasti i očitog insistiranja da određene osobe budu osuđene, nije uspeo da se odupre i da je popustio pred pritiskom politike i političara, te da su neki ljudi osuđeni, ne zato što su krivi, nego je to bila politička volja nalogodavaca", dodao je predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Novom Sadu Borislav Novaković.
 
Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je postupak protiv Novakovića zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu, u vreme dok je Novaković bio direktor novosadskog Javnog preduzeća "Zavod za izgradnju grada".
 
Protiv Novakovića je prethodno obustavljen postupak zbog iste stvari u Prekršajnom sudu, što je razlog odluke Specijalnog suda, jer nije moguće voditi dva puta postupak za isto delo.
 
Kako je ranije saopšteno, bili su optuženi da su omogućili da posao izgradnje saobraćajnica dobije preduzeće "Borovica transport", iako su znali da ono nije ispunjavalo minimum uslova u pogledu opreme i mehanizacije za dobijanje tog posla.
  • Citalac

    28.09.2020 08:14
    Sramota
    Novakovic je ocito blizak vlasti, a ovi dvoje nesrecnika kolateralna steta.
  • @Sosa

    27.09.2020 10:12
    Da,...
    Mnogo, mnogo bolje od oportuniteta jer posto ostanes neosudjena, pricas kako si nevina, naplatis i troskove postupka i eventualnog boravka u pritvoru.
    Jedino si zaboravila na uslov da te ipak sudije oslobode SUPROTNO zakonu, a to mozda nekad bude nezgodno...
  • Sosa

    27.09.2020 03:02
    Kolko mogu da zaključim ,mazneš dva tri miliona eura ,prekršajnom sudu novčanu kaznu platiš i niko ti niš ne može....Bolje neg oportunitet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti