Katedrala do daljnjeg zatvorena za turiste

Novosadska katolička crkva "Imena Marijinog", poznatija kao "Katedrala", veliki je turistički potencijal Novog Sada koji nije iskorišćen kao u drugim Evropskim gradovima.
Katedrala do daljnjeg zatvorena za turiste
Foto: 021.rs

Crkva je otvorena svakog dana od 8 ujutro jer pola sata kasnije počinje misa i do 12h građani mogu slobodno da je posete, dok je poslepodne otvorena samo za vreme večernje mise u 18 sati.

Prema rečima župnika Janoša Strikovića, ne planiraju se neke bitnije promene niti se razmišlja o tome da crkva bude otvorena tokom celog dana jer, kako kaže, nema ko da je čuva. "Treba je čuvati jer je, nažalost, bilo takvih slučaja da unutra vršili veliku nuždu", tvrdi župnik.

Toranj crkve visok je 72 metra i na njemu se nalazi vidikovac sa koga može da se vidi najveći deo Novog Sada i njegove znamenosti, Dunav, Tvrđava, parkovi i okolni pejsaž. U drugim državama, takva terasa je otvorena sa posetioce, a mnog naplaćuju ulaz i tako obezbeđuju sredstva za potrebe crkve.

Primera radi, toranj na Zagrebačkoj katedrali trenutno se renovira i postoje određeni planovi o njegovom unutrašnjem uređivanju. Za sada postoji pristup do tri galerije u tornju, a nakon obnove vidikovac i suvenirnica na njemu  ponovo će biti otvoreni za građane i turiste. I dok su Zagrepčani razmišljali o videoekranu s filmom o istoriji katedrale koji bi se nalazio na tornju, župnik Striković kaže da kod nas nije moguća poseta vidikovcu.

"To nikad ne dozvoljavamo i neće ni u buduće moći da ulaze  gore. Razlog su loša iskustva iz Zagreba gde je ranijih godina beleženo 30 do 40 samoubistva skokom sa Katedrale. Crkva tome jednostavno kaže ne".

U slučaju da neko želi posetiti Katedralu, župnik kaže da ga "posetioci mogu pozvati i ukoliko je kući, on će doći da im ispriča nešto o istoriji crkve kao i druge zanimljivosti koje ih interesuju".

Crkva Imena Marijinog prva je rimokatolička crkva u Novom Sadu koja je sagrađena u 18. veku, ali je porušena i ponovo završena krajem 19. veka. Nalazi se u centru grada i danas se u njoj služe mise na hrvatskom i mađarskom jeziku.

  • Sugrađanin

    30.12.2013 13:32
    Milos
    Glupo je što turisti, a ni mi sugrađani ne možemo da je posetimo. Da li barem neko zna kad su mise pa da se tad dođe?
  • Dr

    14.07.2011 11:01
    svaka čas*
    To što župnik čuva nešto što vi kažete nije njegovo, jel to neki zločin???
    Jel vi čuvate samo svoje dragi komentatori?
    I ne sumnnjam da bi neko iz obesti napakostio svojom posetom ovom zdanju.

    POZDRAVLJAM ODLUKU ŽUPNIKA!
  • Telefonista

    14.07.2011 08:33
    Broj
    dajte bar broj telefona da možemo da ga pozovemo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti