Partije duguju milione za kiriju

Uprkos činjenici da zakupljuju prostorije od "Poslovnog prostora" po bagatelnim cenama, mnoge partije u Novom Sadu ne plaćaju ni minimalnu rentu, pa je gradski budžet oštećen za desetine hiljada evra.

Uprkos činjenici da zakupljuju prostorije od "Poslovnog prostora" po bagatelnim cenama, mnoge partije u Novom Sadu ne plaćaju ni minimalnu rentu, pa je gradski budžet oštećen za desetine hiljada evra.

Čak petnaest političkih partija nalazi se na spisku dužnika za korišćenje kancelarija, koje iznajmljuju po cenama daleko nižim od tržišnih. Kako je Presu potvrđeno u "Poslovnom prostoru", protiv pojedinih partija pokrenut je i sudski postupak, a to preduzeće najveća potraživanja ima od Liberalno-demokratske partije, koja duguje 1,7 miliona dinara, dok se odmah iza nje nalaze Demokratska stranka Srbije i Liga socijaldemokrata Vojvodine, čije neizmirene obaveze iznose po 1,5 miliona dinara.

Nešto manji je dug Jedinstvene Srbije - 866.000 dinara, sledi G17 plus sa 852.000 dinara minusa, a na listi se nalaze i male političke organizacije, poput Srpskog narodnog pokreta Svetozar Miletić, od koga "Poslovni prostor" potražuje 712.000 dinara, odnosno Vojvođanska partija sa 622.000 dinara. Neredovnom isplatom kirije gradski budžet su za 484.000 oštetili i SDP Reformisti Vojvodine, a Svesrpski narodni pokret za 226.000 dinara.

Svoje obaveze u celosti su izmirili Narodna partija, Savez vojvođanskih Mađara, Srpski pokret obnove i Srpska radikalna stanka. Inače, prema gradskoj odluci, partije koje imaju odbornike u gradskoj skupštini plaćaju zakup 60 dinara po kvadratu, dok su vanparlamentarne partije dužne da odvoje 119 dinara za kvadratni metar prostora.

DSS bez komentara

Dušan Bajić, direktor LSV, rekao je da su činjenice takve kakve su, ali i da će ova partija podmiriti sve dugove. On je odbio da odgovori na pitanje da li je Ligi socijaldemokrata mnogo da mesečno izdvoji oko 700 evra za više od hiljadu kvadrata, kao i zašto ta partija pune dve godine nije izmirivala svoje obaveze prema gradu.

Uprkos tome što je i DSS na "crnoj listi", jer obaveze prema "Poslovnom prostoru" nije izmirivala prethodne četiri godine, u Gradskom odboru te partije su rekli da "nema šta da se priča", pa će javnost ostati uskraćena za informaciju zbog čega ova partija ne želi da pokrije troškove za korišćenje oko 500 kvadrata. Ništa raspoloženiji za razgovor nije bio ni Saša Rudaljević, gradski menadžer Liberalno-demokratske partije, koja za prostor od oko 300 kvadratnih metara troškove nije platila pune četiri godine. "Očekujem da to uskoro bude sređeno, a dalje ne bih komentarisao", kratko je rekao Rudaljević.

Demokratska stranka, Nova Srbija i Partija ujedinjenih penzionera Srbije duguju po manje od 100.000 dinara. Novosadski ogranak Srpske napredne stranke odlučio se da rentira prostor kod privatnog zakupca, dok se Socijalistička partija Srbije smestila u četvorospratnicu u Ulici Vase Stajića, koju je dobila na korišćenje kao naslednik nekadašnjeg saveza komunista Jugoslavije.

  • nepoznat

    28.09.2011 19:08
    jadni i bedni
    Da li ce za neplacene komunalije i njima da preti Informatika tuzbom.
  • NARODE NAIVČINO

    28.09.2011 05:58
    SIĆA
    KAKO SMO MI GLUP NAROD PROSTO NE MOGU DA POVERUJEM. TU SU NAM BACILI KOSKU DA SE MI ZAPITAMO O PARTIJSKOM POŠTENJU PLAĆANJA ZAKUPA A NEZAPITAMO SE KOLIKO TI ISTI POKRADU U GRACKIM ILI DRŽAVNIM PREDUZEĆIMA MESEČNO ILI GODIŠNJE I NIKOM NIŠTA. TO JE NAŠA STVARNOST.
  • ZoranNS

    27.09.2011 07:29
    Sementex
    Lupađžijo pre komentara bar pročitaj tekst, ilii ti je cilj da huškaš, neistinom da blatiš ono malo partija koje uredno plaćaju. SVM NE DUGUJE NIŠTA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti