Nameštanja na tenderu za centralnu kuhinju?

Pre oko mesec dana položen je kamen temeljac za centralnu kuhinju Radosnog detinjstva, ali su na površinu isplivale kontroverze oko tendera.
Pre oko mesec dana položen je kamen temeljac za centralnu kuhinju Radosnog detinjstva, ali su na površinu isplivale kontroverze oko tendera.

Naime, na prvom tenderu za nabavku opreme, dok je planirana cifra izdvojena za kompletan projekat bila 10 miliona evra, prihvaćena je ponuda građevinske firme "Dijagonala" koja je iznosila 370 miliona dinara, iako je na stolu bila ponuda kompanije "Monera", čija bi izrada koštala više nego duplo manje. Tu ponudu su kao najbolju prihvatili direktor "Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić i firma "Eurogardi", koja je dobila posao projektovanja objekta koji je prvobitno trebao da ima 5.000 kvadrata.

Nakon izveštaja renomirane italijanske konsultanske firme "Politehnika", koja je projekat ocenila skandaloznim i navela da ceo posao ne može da košta više od 6 miliona evra, tender je stopiran.  Kako za 021 kaže glavni menadžer firme "Monera" Nebojša Berak, umesto krivičnih prijava zbog pokušaja pljačke skoro 5 miliona evra, isti ponuđači dobili su posao i na ponovljenom tenderu, gde je veličina budućeg objekta smanjena na 3.000 kvadrata a za čiju realizaciju je izdvojen 541 milion dinara iz pokrajinskog budžeta.

"Prema mišljenju italijanskog arhitekte Vitorija Valentija iz "Politehnike", da njihova kuća radi posao, ceo projekat bi mogao da bude urađen za 5-6 miliona evra, i to stoji u analizi koju je dobio i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine. Nakon dobijanja njihovog mišljenja, oni su, umesto krivičnih prijava, istoj ekipi ponovo dali da radi posao", kaže Berak.

Naime, na ponovljenom tenderu za nabavku opreme je ponovo prihvaćena ponuda "Dijagonale" koja je iznosila 140 miliona dinara, iako je "Monera" poslala ponudu na 97 miliona. Generalni menadžer ove firme Nebojša Berak tvdri da je njegova ponuda bila čak i kvalitetnija, jer prihvaćena ponuda nije obuhvatala osnovne stvari, poput opreme za pripremu hrane za alergičnu i decu dijabetičare. "Nakon toga, "Eurogardi" je sve to preprojektovao, sveo novu centralnu kuhinju na 3.000 kvadrata, smanjo opremu i kao predračunsku vrednost te opreme stavio cifru od 140 miliona. Naša ponuda je iznosila 97 miliona, pa vi računicu napravite sami", navodi Berak.

"Kovinostroj" uvek kvalitetniji od svih?

Direktor "Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić kaže da je prihvaćena skuplja ponuda, jer je proizvođač opreme slovenački "Kovinostroj", sa čijim su proizvodima u ranijim javnim nabavkama imali dobra iskustva.

"Ja ne bih komentarisao koja je ponuda bolja ili kvalitetnija, jer prema iskustvu koje ja imam iz prethodnih javnih nabavki, "Kovinostroj" je uvek bio jači po kvalitetu, a niži po ceni od svih ostalih konkurentskih firmi", tvrdi direktor Predškolske ustanove.

Prema Samardžićevim rečima, projekat je smanjen na 3.000 kvadratnih metara upravo kako bi mogla da bude kupljena kvalitetnija oprema. Prema njegovim rečima, tim stručnjaka "Radosnog detinjstva" koji je učestvovao u izboru opreme, dao je egzaktne podatke kakva oprema je neophodna kako bi mališani dobijali najkvalitetniju ishranu. "U prvoj fazi projektovanja, prošle godine, kada još nismo imali sredstva, smo išli u pravcu jedne megapriče - centralne kuhinje od 5-6 hiljada kvadrata. Kada smo uvideli da se to ne može finansirati, dali smo projektantskoj kući novi zadatak sa zahtevom - smanjujemo kapacitete, bitna je kvalitetna oprema. Znači, nikako nije bilo da je tender raspisan za 6 hiljada kvadratnih metara pa smo se uklopili u tri, nikako", navodi Samardžić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da će budžetska inspekcija proveriti navode o nameštanju tendera za izgradnju centralne kuhinje, koja je finansirana iz pokrajinskog budžeta. Pajtić nije želeo da prejudicira da li je do muljanja došlo ili nije, ali navodi da je svaki oblik manipulacije novcem poreskih obveznika apsolutno nedopustiv.

"To treba da utvrde nadležne institucije – u ovom slučaju bi to bila i Budžetska inspekcija pokrajine, a ne samo tužilaštvo i policija. U svakom slučaju, ne pada nam na pamet da tolerišemo ponašanje koje bi značilo da se troši nepotrebno više novca ili da se biraju neadekvatne ponude na tenderima", navodi vojvođanski premijer.

Pajtić: "Insistiraću na razjašnjenju"

Prema njegovim rečima, lično će se založiti da ova priča bude isterana do kraja, iako zadržava mogućnost da je na tenderu ipak izabrana najbolja ponuda. "Insistiraću da se utvrdi da li je to tačno, i ako se utvrdi da jeste, naravno da ćemo preduzeti korake. Međutim, nemam ni zakonsko ni moralno pravo da pođem od pretpostavke da tu nešto nije u redu dok se to zaista ne utvrdi na zvaničnom nivou", kaže Pajtić.

Kamen temeljac za buduću zgradu položio je krajem novembra upravo Pajtić, a završetak radova je planiran za proleće. Predviđa se da će u njemu biti moguće spremanje i do 100.000 obroka dnevno za potrebe mališana iz 67 vrtića u Novom Sadu. Sudeći po indeksu korupcije koji izrađuje Transparency international, Srbija se u regionu nalazi pri dnu, a najviše nepravilnosti ima upravo na javnim nabavkama i velikim tenderima. (Miodrag Sovilj)

miodrag@021.rs

  • Snajka

    17.01.2012 13:16
    Anonimuse-poljubac od Samardžića
    Pažljivo sam pročitala tekst na engleskom, što anonimus očigledno nije, i tamo se lepo vidi tj. piše, da je taj posao analize radilo 8 arhitekata, elektro i mašinskih inženjera.
    Ono što piše u prvom papiru su fatalne greške, neverovatno, kako je to radio EUROGARDI sa Samardžićem i njegovim stručnjacima tehnolozima.
    Bilo bi interesantno kada bi 021 napravio neku emisiju sa gostima koji su spomenuti u tekstu a još bolje ako bi to moglo biti na nekoj TV.
    Da procenimo sami dokle je ova vlast zaglibila.
    Ili će premijer Pajtić da sačeka završetak radova i puštanje u rad pre istrage, jer možda je greh NA KOJI NEMA PRAVO da ih prekine u započetom poslu.
    Mislim da bi ga valjalo pitati premijera Pajtića do kada je rok da počnu sa proverom navoda iz Vašeg teksta i do kada da završe.
  • Eliot Nes

    15.01.2012 22:16
    Bezočnost vlasti
    se ogleda u tome što i ovakve afere se završavaju na deklarativnim izjavama i tek sada sam ubeđen da se po ovom pitanju bez promene vlasti neće ništa dogoditi. Želeo sam da verujem da će se nešto promeniti, pokrenuti, ali proteklih mesec dana i protekla sedmica su me razuverili.
    Koja je svrha tendera, koja je svrha privatnika da ne može da izabere boljeg i jeftinijeg nego mora skupljeg i nekvalitetnijeg, kako je moguće da Samardžić otvoreno priča da su oni izabrali opremu a ne Dijagonala,....
  • msi

    11.01.2012 20:32
    @дривер - демократија
    svaka cast dobro si primetio!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti