Ukinuto plaćanje video-nadzora u Novom Sadu

Na julskim računima "Informatike" neće biti stavke plaćanja video nadzora, što znači da ovo gradsko preduzeće trajno prestaje s naplatom te usluge.

Gordana Galešev iz "Informatike" kaže za Radio 021 da je reč o sprovođenju odluke Ustavnog suda objavljene 29. juna, a koja je stupila na snagu osam dana nakon objavljivanja, kada su računi objedinjene naplate već bili u obradi. "Prema tome, ta odluka nije mogla da se sprovede za račune za juni, niti je trebalo", dodaje naša sagovornica.

Ovom odlukom Ustavnog suda zapravo je neustavnom proglašena odluka Skupštine grada o video nadzoru, kojom je propisano da se video nadzor naplaćuje u okviru računa objedinjene naplate. Reč je o odluci gradskih vlasti iz 2009. godine, koja je za sve korisnike "Informatike" uvela novi trošak, a koja je izmenjena dve godine kasnije, tako da su građani mogli da biraju da li će plaćati video nadzor ili ne. Sada su suštinski svi ponovo obavezani da finanisiraju rad kamera, samo što će to ubuduće činiti putem gradskog budžeta.

Gordana Galešev kaže da sistem video nadzora za sada funkcioniše neometano, jer za to još ima novca koji je prikupljen putem računa. "Kada smo počeli s naplatom bilo je 145.000 domaćinstava, sada je to više od 150.000. Naplativost računa na mesečnom nivou je 60 odsto, što znači da smo prikupljali dva i po do tri miliona dinara mesečno", kaže Gordana Galešev.  

Ona dodaje da je sistem video nadzora široko prihvaćen kod Novosađana, jer je tek nešto oko 10.000 korisnika otkazalo plaćenje ove usluge od kada je uvedena ta mogućnost.

  • novosadjan

    10.08.2012 01:28
    a sta ce biti sa opljackanim parama za protekli period verovatno ce se morati pisati zahtev uredno taksiran za povracaj ili ce ih neko odneti kuci dok ne zatrebaju na robiju lopove
  • 09.08.2012 23:13
    Lalo NS
    "Kada smo počeli s naplatom bilo je 145.000 domaćinstava, sada je to više od 150.000. Naplativost računa na mesečnom nivou je 60 odsto, što znači da smo prikupljali dva i po do tri miliona dinara mesečno", kaže Gordana Galešev.
    Mala ispravka - neustavno prikupljali, znači otimali od građana - "krali smo" nazovite stvari pravim imenom. I hoćete li to što ste oteli od građana vratiti, ili da pokrećemo tužbe i da se vučemo po sudovima?
  • novosađanin

    09.08.2012 14:51
    neustavno
    Neustavno je bio ovaj video nadzor koji ničemu nesluži, neustavne su kamate na kamatu (komforna metoda), neustavne su doplatne kazne za prekoračenje vremena i nustavno je zadržavanje vozila, neustavno je vezivanje RTS pretplate sa računima za struju, neustavno je naplaćivanje blok tarife za potrošenu vodu. Malo li je od ovih javnih preduzeća?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti