Više stotina Novosađana na protestu zbog grafita mržnje

Oko pet stotina Novosađana okupilo se danas na protestu pod nazivom "Protiv mržnje, stop fašizmu" zbog ispisivanja grafita mržnje i nestanka table sa nazivom Ulice dr Zorana Đinđića.

Učesnici protesta su nosili veliki transparent na kojem je pisalo "Protiv mržnje, stop fašizmu" i na kome su bili precrtani nacistički kukasti krstovi. Predstavnici Građanske Vojvodine, koji su organizovali protest, poručili su da neće dopustiti da šovinisti ugroze zajednički život u Novom Sadu i da vrate grad u vreme sukoba iz 90-ih godina.

Na protestu je bio i premijer Vojvodine Bojan Pajtić koji je rekao da pokrajinske vlasti neće dozvoliti širenje šovinizma i unošenje nemira. "Vojvođani ne žele da budu deljeni i mi ćemo taj princip da branimo", rekao je Pajtić.

Aleksandar Popov iz Građanske Vojvodine rekao je da su izlivi šovinizma veoma opasni za multietničku sredinu kakva je Vojvodina. On je podsetio i da su sukobi 90-ih godina počinjali upravo sa grafitima mržnje navodeći da se takve pojave moraju saseći u korenu.

Jedan od organizatora skupa, Dinko Gruhonjić, rekao je da "još uvek ima onih koji govore jezikom mržnje i šovinizma, kao da živimo istoriju koja se beskonačno ponavlja", uz poruku da Novi Sad neće dozvoliti takve stvari i da će uvek "izaći na crtu onima koji mrze". Gruhonjić je dodao da sve što se dešava, od odluke Ustavnog suda Srbije o nadležnostima Vojvodine, do poslednje izjave ministra Velimira Ilića o pokrajini, govori da "ludilo devedesetih još nije prestalo i da ta nezasita zver pokušava da zagorča život i našoj deci".

Tablu sa nazivom ulice Zorana Đinđića u Novom Sadu ponovo je postavio profesor Fakulteta tehničkih nauka Goran Stojanović, jedan od dobitnika nagrade za visoka naučna dostignuća koja nosi ime po pokojnom premijeru.

Na zgradi je tokom vikenda osvanuo i grafit "Pavličiću ustašo. Gotov je. Sledeća je Vojvodina".

Državno tužilaštvo okvalifikovalo je ispisivanje grafita kao oštećenje i uništenje tuđe stvari. Odmah po prijemu dojave, na lice mesta je izašla patrola policije, a u toku je dalji operativni rad u vezi sa ovim slučajem.

U Novom Sadu inače danima traju pokušaji opozicije okupljene oko Srpske napredne stranke da obori gradsku vlast, prevođenu Pavličićem i Demokratskom strankom.

  • ponosan

    04.09.2012 12:39
    bravo dobri ljudi
    Moramo se suprotstaviti, nacinalistickoj bolesti koja nas gusi vec decenijama i nicega dobrog nije donela, samo hrabro, sami se moramo izboriti za bolje sutra niko nam ga nece servirati. Istrajmo dobri ljudi, ovo je tek pocetak!
  • 04.09.2012 09:59
    cccc
    Ју ју шта вас је, овде треба ди ди ти спреј. Микрофон је спреман ајде сада певајте о лоповлуку који сте радили задњу деценију. Лепо да вас сви чују...На жалост све што вам се сада догађа сами сте изазвали. Шта ви мислите да 166.000 Новосађана жели ''републику војводину'' Зезнули сте се ''грађани'' НАРОД НЕ ЖЕЛИ ЈЕСТЕ ВИ ТО УЗЕЛИ У ПАМЕТ. ОВО ЈЕ СРБИЈА ТАКО ЋЕ И ОСТАТИ.
  • apoteka

    04.09.2012 09:14
    @Mirko - Duvači
    mirko ...ne vredjaj....uzmi nesto za smirenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti