Rembrantova slika sutra će biti vraćena Novom Sadu

Rembrantovu sliku "Portret Rembrantovog oca" iz 1630. godine, koju je pronašla policija posle sedam godina otkako je ukradena, sutra će gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću uručiti zamenik načelnika novosadske Policijske uprave Stevan Krstić.
Rembrantovu sliku "Portret Rembrantovog oca" iz 1630. godine, koju je pronašla policija posle sedam godina otkako je ukradena, sutra će gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću uručiti zamenik načelnika novosadske Policijske uprave Stevan Krstić.

Posle svečane primopredaje, koja će biti obavljena u Gradskoj kući, slika slavnog holandskog majstora biće vraćena Muzeju grada Novog Sada, iz kojeg je ukradena 8. januara 2006. godine.

Slika je pronađena je u podrumu porodične kuće na periferiji Sremske Mitrovice umotana u zaštitnu foliju i nakon prvih analiza izgleda dobro očuvana. Sinoć je privedeno nekoliko osoba, ali niko nije zadržan u pritvoru.

MUP je danas saopštio da je Uprava kriminalističke policije MUP-a je u saradnji sa Policijskom upravom Novog Sada pronašla sliku "Portret Rembrantovog oca".

Rembrantova slika "Portret Rembrantovog oca" iz 1630. godine, dimenzija 28 puta 22,5 santimetra, neprocenjive je vrednosti, a njenu autentičnost potvrdili su eksperti.

Rembrantova slika ukradena je 8. januara 2006. godine oko 7.30 časova, kada su u zgradu Muzeja u Dunavskoj ulici, upala dvojica maskiranih i naoružanih napadača. Unutra su uleteli u trenutku kada su vrata bila otključana da bi ušao portir. Radnicima muzeja su zapretili: "Ruke uvis, lezite dole, mi znamo po šta smo došli", a zatim su u munjevitoj akciji iz Zbirke strane umetnosti, na spratu zgrade Muzeja, pored Rembranta odneli još četiri slike neprocenjive vrednosti.

Stalna muzejska postavka ostala je tada siromašnija i za "Glavu Hrista", ulje na drvetu, nepoznatog autora. Ukrali su i "Pejzaž sa pecarošem", ulje na platnu Frančeska Mola, kao i Rubensov "Portret Seneke".

Slika je dva puta bila na meti lopova. Najpre je bila ukradena 5. decembra 1993. godine, ali je devet meseci kasnije pronađena i vraćena u Muzej, a onda je istu sudbinu doživela 13 godina kasnije. Tog 5. decembra 1993. godine, u Muzej su ušli mladić i devojka. On je, dok je devojka odvlačila pažnju čuvaru, neopaženo sliku izvadio iz rama. Sa "Rembrantovim ocem" je neopaženo izašao u Dunavsku ulicu, gde ga je u kolima čekao drug.

  • pedigre

    13.03.2013 17:03
    nije prelazan
    Drago Njegovan je muzejski savetnik i doktor nauka. Bio je tada direktor muzeja. Sta je sadasnji direktor? Vidim `sve zna` o Rembrantu i ukradenoj slici.
    Da li je istoricar umetnosti? Kustos?
    Visi kustos?
    Hocemo li postovati zakon? Ili cemo kraduckati?
  • truba-dur

    13.03.2013 09:04
    da li su pljackasi sa pistoljim uzeli sliku ili momak i devojka u setnji?
    Inace potvrdjeno je iz Holandije da je slika jedna od kopija Rembranta iz XIX veka.
  • 12.03.2013 12:53
    Sad grad proda sliku i pokrije sve rupice u budžetu grada :)))))))))))))
    @
    Za "rupice" u budzetu ne bi zalegao ni kompletan Rembrantov opus. Niko ne moze toliko da naslika koliko nasi politicari mogu da pokradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.