Kamere na raskrsnicama služe samo kao ukras

Mada je još 2009. godine najavljivano da će 33 raskrsnice u gradu biti pokrivene sofisticiranim kamerama koje će otkrivati saobraćajne prekršioce, do danas one rade samo na desetak raskrsnica.

Ni iz policije, ni iz JKP "Informatika" nije moguće dobiti tačne podatke o tome koje su raskrsnice pokrivene kamerama, ni njihovoj korisnosti u rešavanju prekršaja, što je 021 pokušavao da sazna od kad su postavljene.

Naime, prvobitna informacija, objavljena još 2011. godine, govorila je da su kamere instalirane na 11 lokacija i da će se njihov broj povećati na 33, a danas se, barem nezvanično, kamere za snimanje prekršaja nalaze na samo devet raskrsnica.

Dodatni problem je što ove kamere, i tamo gde su postavljenje, registruju samo tri vrste prekršaja (prolazak kroz crveno svetlo, vožnja žutom trakom i prekoračenje brzine), mada je bilo reči da će softver omogućavati i kažnjavanje zbog nevezivanja pojaseva, nepropisnog preticanja i drugih prekršaja.

"Niska rezolucija, nefunkcionalne kamere"

U novosadskom odboru sindikata srpske policije upozorili su nedavno da je sistem video-nadzora koji je dat policiji na korišćenje "promašena investicija".

"Kamere su potpuno nefunkcionalne, rezolucija im je niska, danju se magle, a noću se ništa ne vidi. Ne računajući par izuzetaka, ne postoji nikakva automatizacija ili kompjuterizacija pregleda arhivskih snimaka, pa policajaci gube dane listajući snimke ručno, što je dug i mukotrpan proces. Ovaj problem dobija na značaju kada se zna da i onako imamo osetan manjak ljudi na terenu", kaže predsednik novosadskog Sindikata srpske policije Nenad Ljubišić.

Inače, za protekle tri godine koliko je se kamere koriste za kažnjavanje vozača, iz policije se više puta moglo čuti da je video-nadzor pomogao da se smanji broj prekršaja, ali tačni i precizni podaci o efikasnosti rada nikada nisu dostavljeni javnosti.

Raskrsnice pod kamerama

- Bulevar kneza Miloša - Futoški put
- Futoški put - Vršačka
- Bulevar oslobođenja - Narodnog fronta
- Bulevar oslobođenja - Bulevar cara Lazara
- Bulevar oslobođenja - Jevrejska
- Bulevar oslobođenja - Kralja Petra Prvog
- Bulevar Mihajla Pupina - Jevrejska
- Bulevar Mihajla Pupina - Stražilovska
- Hajduk Veljkova - Novosadskog sajma
- Beogradski kej - Marka Miljanova*
- Varadinski most*

* Spominju se samo 2011. godine.

  • David

    10.07.2013 17:53
    slucajan prolazak kroz crveno
    Kamera na Bul.Oslobodjenja - Jevrejska snima citavu raskrsnicu? Sva cetiri pravca? Ili samo snima Jevrejsku ili samo Bulevar Oslobodjenja?
  • Старлета

    21.03.2013 11:07
    Камере ме пале
    Уз добро спиновање дошли смо до тога да 90% коментатора призива већег и бољег Великог Брата.
  • @Inzinjer

    20.03.2013 09:36
    Au brate pa ti ne znas ni kako ti se zove navodna struka.
    Dakle kakvi su nam inzInjeri take i kamere

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti