Sve više maloletnika na odvikavanju od interneta

Jedan šesnaestogodišnjak je zbog zavisnosti od interneta primljen na lečenje u ustanovu "Zemlja živih", koja je pre svega namenjena lečenju narkomana.  
Jedan šesnaestogodišnjak je zbog zavisnosti od interneta primljen na lečenje u ustanovu "Zemlja živih", koja je pre svega namenjena lečenju narkomana.

 

On je jednom prilikom neprekidno proveo 70 sati na društvenim mrežama, dok je jedan drugi tinejdžer koji je proveo 20 sati u igraonici primljen u bolnicu "Vita". Ovo nisu usamljeni slučajevi, a pomoć zbog zavisnosti od računara i interneta u ove dve ustanove zatražilo je više od 25 mladih.

Psiholog u bolnici "Vita" Stevan Kvas kaže da su simptomi zavisnika od interneta veoma slični ostalim bolestima zavisnosti, te da svi imaju iste simptome - asocijalni su, otuđeni, nezainteresovani za bilo šta drugo osim za internet i društvene mreže.

"Kod njih je jedino specifično vreme provedeno na internetu, kako bi ispunili neutaživu želju da borave na društvenim mrežama. Postoji i apstinencijalna tegoba, kada im se zbog smanjenog korišćenja interneta znoje dlanovi, nervozni su, napeti, stalno razmišljaju da li im je stigla neka nova poruka, imaju loš san", objašnjava Kvas.

Da bi se izlečili od zavisnosti, mladi odlaze i u terapijsku zajednicu "Zemlja živih", gde se leči njih 15, iako je ta terapijska zajednica namenjena pre svega lečenju zavisnika od droge. Među njima je i šesnaestogodišnjak, koji je 70 sati neprekidno proveo na internetu.

"On pripada onoj populaciji mladih koja nema nikakav osećaj pripadnosti i zbog toga je njima lako manipulisati. To su deca koja nemaju ni stav ni ideje, od malih nogu su na internetu i sve prihvataju zdravo za gotovo", kažu u "Zemlji živih".

Često se dešava da roditelji ne posvećuju dovoljno vremena svom detetu, pa deca utehu pronalaze na internetu, upozoravaju stručnjaci.

"Nije rešenje ukloniti računar iz kuće, jer će dete onda odlaziti u igraonici ili kod drugara", kaže psiholog Kvas. On navodi da je samo u prve dve nedelje, koliko traje bolničko lečenje, pacijent odvojen od računara, a da ga kasnije usmeravaju da ga koristi na pravi način.

  • 1 NS

    24.04.2013 18:25
    Prepušteni ulici
    Kada bi roditelji kvalitetno provodili vreme sa decom, ne bi ovi buljili u ekrane ili bauljali u bandama "navijača".
    Lakše je uvaliti im igračku (loptu najčešće) ili igricu.
  • Izzy

    24.04.2013 12:46
    Oprez!
    Bolest 21. veka! Stručnjaci upozoravaju na preterano lučenje adrenalina, zbog uzbuđenja u toku igre pune krvi i ubijanja! To dovodi do krize svesti, do iskrivljenog pogleda na svet, do preterane gojaznosti zbog nedostatka kretanja i na kraju, otuđenja od realnog sveta.

    Roditelji, kontrolišite decu, nemojte im kupovati skupe igračke tipa "android koji sve može" ili "moćan PC računar". Prvo se zapitajte, čemu to služi i u kojoj meri je to detetu stvarno potrebno, pa onda odaberite konfiguraciju takvu da dete ne bi bilo "informatički" zaostalo. Zatim, PC računar stavite u DNEVNU SOBU, nikako u neku zasebnu odvojenu prostoriju.

    Ne činite medveđu uslugu svom detetu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti