"Nadležne" institucije peru ruke od lažnih diploma

Istraživanje 021.rs pokazalo je da u Vojvodini niko ne kontroliše i ne kažnjava osobe koje imaju lažne diplome škola ili fakulteta.
Istraživanje 021.rs pokazalo je da u Vojvodini niko ne kontroliše i ne kažnjava osobe koje imaju lažne diplome škola ili fakulteta.

Svako ko želi više da zarađuje i u te svrhe krivotvori diplomu, to može lako postići, potrebno je samo da "nova" diploma ne bude sa obrazovne ustanove na teritoriji Vojvodine, jer su i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, kao i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, kako smo saznali, nadležni da provere samo diplome stečene na teritoriji Vojvodine.

Upravo zbog ove "rupe u zakonu" mnogi slučajevi lažnih diploma ostaju neprocesuirani godinama.

Jedan od takvih slučajeva je i situacija Tihomira Simića, bivšeg direktora Elektrovojvodine, za koga je 021.rs pre dve godine otkrio da je najviše akademsko zvanje stekao na neakreditovanom havajskom univerzitetu Western Pacific University, koji je 2006. zatvoren zbog optužbe da je diplome i doktorate, bez ikakvog studijskog programa, prodavao preko interneta. Na osnovu te diplome primao je platu doktora nauka, a ni dve godine kasnije ovaj slučaj nije procesuiran.

Simić je smenjen sa funkcije direktora Elektrovojvodine oktobra 2012. godine i sada je prema podacima sa njegove Fejsbuk stranice predsedavajući na Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama. Ovaj forum se u Novom Sadu održava već nekoliko godina, a sve vreme je navodno finansiran od javnih institucija čiji je Tihomir Simić bio funkcioner. Pritom 021.rs nije uspeo da utvrdi da li je pomenuti forum NVO, firma ili nešto treće, jer ne postoje javni podaci niti kontakti o istom.

Za ispitivanje diploma visokoškolskih ustanova nadležna prosvetna inspekcija je u Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj. Međutim iz ove institucije 021.rs je dobio odgovor da su oni nadležni samo da procesuiraju slučajeve koji se dešavaju u okviru visokih škola i fakulteta, a ne u okviru firmi i preduzeća, a na pitanje ko je nadležan da ispita te lažne diplome, nisu dali odgovor.

"Inspektori za visoko obrazovanje u Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj vrše inspekcijski nadzor na visokoškolskim ustanovama sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, a u postupku vršenja inspekcijskih nadzora nije utvrđeno da je Tihomir Simić angažovan u zvanju nastavnika ili u naučnom zvanju na nekoj od visokoškolskih ustanova na teritoriji AP Vojvodine", odgovorili su nam iz Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, pritom ne navodeći ko je nadležan da ispita ovaj slučaj.

"Poslodavac kod kojeg je Tihomir Simić bio u radnom odnosu nije podnosio zahtev ovom sekretarijatu niti je dostavio diplomu o stečenom naučnom nazivu doktora nauka izdatu na ime imenovanog, radi provere verodostojnosti navedene diplome", navodi se u odgovoru Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. Navode i da Simić nije podneo zahtev za priznavanje svoje diplome.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, oba sekretarijata nadležna su samo za proveru diploma stečenih na teritoriji Vojvodine.

Još jedan sličan slučaj je dosta stariji, ali i dalje neprocesuiran. Naime, 2007. godine, ustanovljeno je da je sekretarka srednje Elektrotehničke škole u Novom Sadu, Nada Rakić, na ovu poziciju postavljena na osnovu državnog stručnog ispita položenog u Banja Luci, međutim, krajem iste godine Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz Banja Luke potvrdili su dopisom da oni nikada nisu izdali uverenje o položenom državnom ispitu Nadi Rakić.

Nakon toga, tadašnja direktorka škole, Vesna Prugić Mileusnić, podnela je disciplinski postupak protiv ove službenice škole, kao i krivičnu prijavu, a obaveštene su i prosvetne inspekcije. U srednjoj Elektrotehniičkoj školi zatim izbija štrajk i Vesna Prugić biva smenjena sa funkcije direktorke.

Sa slučajem Nade Rakić upoznat je i Vlasta Jančić, tadašnji načelnik Školske uprave za južnobački okrug, koji za 021.rs kaže da on ima svu dokumentaciju iz tog perioda, ali da je neko ceo slučaj zataškao.

"Mi smo preduzeli sve mere i obavestili smo prosvetnu inspekciju o ovom slučaju ali oni su sve to zataškali, a ja ne znam zašto. Ja sam po službenoj dužnosti poslao nadležnom Ministarstvu da ispitaju da li je njen državni ispit lažan i od njih sam dobio zvaničnu potvrdu da jeste. Čak je Ljubica Srđanov iz prosvetne inspekcije u jednom momentu rekla da je slučaj zastareo, a ja se pitam kako jedno krivično delo može da zastari", kaže Jančić.

Međutim, nadležni u inspekciji i školi, iako bi trebalo da su upoznati sa slučajem, za 021.rs navode da nemaju nikakve informacije da je državni ispit Nade Rakić krivotvoren.

"Kada je ovaj slučaj bio aktuelan, ja nikada nisam dobila dokaze da je uverenje Nade Rakić lažno", kaže za 021 Ljubica Srđanov, prosvetna inspektorka.

Nadležna prosvetna inspekcija za ispitivanje slučajeva u srednjim i osnovnim školama je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. Ova institucija trenutno nema sekretara, jer je bivši sekretar, Andor Deli, imenovan za poslanika u briselskom parlamentu, te, kako su nam rekli, trenutno niko zvanično ne može da da izjavu o ovom slučaju. Međutim, 021 je dobio nezvanični odgovor da je taj sekretarijat upoznat sa ovim slučajem, ali da nikada nisu dobili dokument iz Banja Luke, te da će, kada ga dobiju, postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, a Nadu Rakić sankcionisati.

Milan Vukobrat, sadašnji direktor srednje Elektrotehničke škole, takođe kaže da nikada nije video sporan dokument, ali da će, kada ga bude video, sankcionisati Nadu Rakić. On je inače, nakon što se digla prašina oko lažnog državnog ispita Nade Rakić, decembra 2007. izdao potvrdu za regulisanje stručnog ispita, koji je Nada Rakić zatim položila u Pančevu, da bi zatim nesmetano nastavila da obavlja funkciju sekretara škole, na kojoj je i dan danas. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Smilja JAnković

    08.07.2014 16:56
    Krivične prijave za sve učesnike - nije teško
    Ljudi .. .nije teško sastaviti krivičnu, sam . . .Krivični ZAkon postoji na internetu . . .dostupan je . . .ZNAči napišeš, predaš u tužilaštvo . . i možete pratiti tok predmeta .. . nije teško!Teže je ne raditi ništa , a .. . . gledati nepravdu . . .NA FB sam USNESTIKLASRCE, pa me kontaktirajte . . .Srećno .. .
  • Smilja JAnković

    06.07.2014 23:33
    SVIMA KRIVIČNE PRIJAVE - nije tešlo
    Predlažem , krivične prijave za prosvetne inspektore, direktore, i sve učesnike . . .nije teško!JA sam podnela krivične prijave protiv svih u školskom odboru, protiv sekretara .. . i protiv direktora .. .PO više stavki , je krivična prijava načinjena, tako , da . . .NE MOGU SE IZVUĆI . . .Tužilaštvo je prihvatilo, i prosledilo policiji . . .Znači . .4 dana rada .. piskaranja .. i MIR . . .20 strana ima krivična sa dodacima, dokumentima i dokazima . . .MIli moji . . . .javašluk je svugde . . .samo je negde vidljiv , , očigledan , . .a negde , tek treba da se ispolji .. .jer . . .se jedni na druge ugledaju!Negativna selekcija je kadrova .. .treba biti strpljiv i istrajan!Ljubim vas!NA FB sam
  • Božidar

    04.07.2014 17:15
    Laž na laž
    Da li je utvrđeno da je uvjerenje Nade Rakić iz BIH lažno ? Banja Luka napisala-da.
    Da li je rok za polaganje ispita za sekretare bio jun 2006? Da. I tačka.Nema pisanja romana već je to bilo istina i odgovornost odgovornih je evidentna. I tačka!Živeo Radio 021!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti