Na kamerama se ni marka kola ne vidi, a kamoli tablica

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" zapitalo je nadležne kako se u Novom Sadu troši novac koji se prikuplja od novčanih kazni.

Oni su podsetili na katastrofalno stanje nadzornih kamera čiji snimci nisu pomogli da se reše slučajevi saobraćajnih incidenata kod Tehnološkog fakulteta gde je jedan student kao pešak zadobio teške telesne povrede, te nedavne pogibije devojke na pešačkom prelazu na Somborskom bulevaru.

- Iako policija intezivno traga za vozačima, angažovanje se uglavnom svodi na operativni i taktički rad. Istragu bi umnogome olakšala upotreba savremenog video-nadzora saobraćajnica sa automatizovanom softverskom detekcijom registarskih tablica i vozila. U poslednja dva slučaja, postoje određeni snimci sa postojećeg sistema video-nadzora koji su toliko loše rezolucije da se ne raspoznaje čak ni marka ni tip vozila. O prepoznavanju registarskih tablica suvišno je govoriti. To je upravo i slučaj u poslednjim, na žalost tragičnim događajima, koja bi do sada već bili rasvetljeni da je korišćena adekvatna tehnologija - navodi ovo udruženje policajaca.

Oni dodaju da Grad Novi Sad ulaže u policiju, ali samo u jedan njen deo, dok saobraćajna policija po običaju ostaje bez ičega.

- Grad Novi Sad je u periodu od 2009. do 2013. godine donirao Policijsku upravu sa tehničkom opremom, te vozilima u vrednosti od 34,5 miliona dinara. Treba dodati i vozni park koji se sastoji od novih škoda koje je grad obezbedio u 2014. godini, kao i polovnih vozila ustupljenih od strane Srbijagasa. Da nije tih donacija (putničkih vozila, motocikala, računara, štampača, skenera, kopir aparata, klima uređaja, fotoaparata, projektora, laserskih uređaja za merenje brzine i radio stanica), novosadska policija doslovno ne bi imala sa čim da radi. Tužno je što Gradska uprava za saobraćaj i puteve u periodu od 2009. do 2012. godine nije nabavljala opremu za tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije, dok su u 2013. godini ustupili opremu u vrednosti od oko pet miliona dinara - navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada za 2014. godinu planirana sredstva za realizaciju programa iznose oko 102 miliona, a od tih para za tehničko opremanje saobraćajne policije predviđeno je svega 3% i to za nabavku ručnih uređaja za merenje brzine.

- Savet za bezbednost saobraćaja navedeni novac troši na kojekakve projekte, flajere i letke umesto da ih preusmeri na realnu potrebu i tehničko unapređenje automatizovanog sistema video nadzora grada Novog Sada i saobraćajnica, koji bi u kratkom roku isplatio sam sebe, a pre svega pomogao u otkrivanju i procesuiranju onih učesnika u saobraćaju koji svojim ponašanjem ugrožavaju pored sebe i druge učesnike - navodi Strukovno udruženje policije.

Oni istovremeno apeluju na gradonačelnika Miloša Vučevića da preispita opravdanost trošenja novca iz budžeta Grada od strane Saveta za bezbednost saobraćaja i da se konačno navedena sredstva usmere na unapređenje bezbednosti saobraćaja, kako se tragični događaji ne bi ponavljali, a vinovnici istih prošli nekažnjeno.

  • 14.12.2014 09:21
    jednom sam ucestvovao na tenderu u upravi za saobracaj
    nacelnica ponistila tender nije njen kandidat prosao
  • 14.12.2014 09:20
    Sve istina sto prica za pare od kazni. Ona crvena iz uprave i onaj gej za saobracaj poznati.su jos i kao 20%
    samo ih zanima da trose pare na flajere filmice i pesmice da obrnu u dzep.sebi
  • zoran

    14.12.2014 07:13
    ns
    Policija sve naplaćuje i to papreno,a radno vreme im je sat do dva dnevno, crno-bele slike sa uvidjaja nezgode naplaćuju 4000 din. sto realno nevredi ni 400,jer se na njima nista ne vidi, da bi podigli dokumentaciju radno vreme im je od 10 do 12h i obavezno cekas iako ima svega par ljudi, bezobrazni i nadmeni, cast izuzetcima, malo ih je.U saobracaju su najgori, neispravna signalizacija, neupaljena svetla, nevezani, pricaju na tel., itd. Naravno da im trebaju vozila, ali sta će im oktavije, golfovi, 308ce? Da li mi imamo para da kupujemo vozila od 15000E? Ima dosta jeftinijih vozila koje bi mogli koristiti nije ovo Nemacka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.