Manifestacija "Matematika je cool" u subotu na PMF-u

Manifestacija "Matematika je cool" održaće se u subotu, 18. juna u Amfiteatru 5 na Departmanu za matematiku i informatiku, Trg Dositeja Obradovića 4.

Događaj organizuje nedavno osnovano Društvo matematičara Novog Sada, zajedno sa Departmanom za matematiku i informatiku PMF-a.
 
Povod ovog događanja je kraj školske godine, a cilj da se neposredno pre upisa na univerzitet promoviše matematika, specijalno studije matematike na PMF-u. Pozvani su svi zainteresovani, a posebno učenici završnih razreda srednjih škola.

Organizatorka manifestacije profesorka Rozalija Madaraš kaže da ljudi pogrešno misle da je matematika dosadna i zastarela.

"Danas se ispostavlja da je matematika bazična nauka koja je u osnovi svih tehničkih i prirodnih nauka. Mi od sledeće školske godine uvodimo neke novine, odnosno omogućićemo studentima koji studiraju matematiku da biraju predmete koji su bliži informatici i programiranju. Na taj način, birajući matematiku, oni kasnije mogu da se bave i mnogim drugim zanimanjima", poručila je Madaraš.


Program će početi u 11 časova.

Od 11 do 12 časova, profesor Dragan Mašulović će u okviru predavanja pod naslovom "Vis vitalis matematicae" na pristupačan način prikazati šta je "životna sila matematike", kako i zašto su ideje stare više od 2000 godina i danas sveže i aktuelne. Predavanje je namenjeno učenicima, studentima kao i profesorima matematike.

Nakon predavanja, profesorka Danijela Rajter-Ćirić će zainteresovane informisati o tome šta nude studije matematike, sa prikazom studijskih programa.

Pored prezentacije studijskih programa i mogućnosti daljeg školovanja i zaposlenja, profesori i saradnici Departmana za matematiku i informatiku će predočiti prednosti različitih karijera matematičara i odgovarati na pitanja u vezi upisa, prijemnog ispita i studija matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič