O prijateljstvu Pavla Beljanskog i Stojana Aralice u četvrtak

"Kolekcionar i umetnik", autorsko tumačenje izložbe "Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica" biće održano u četvrtak, 25. avgusta, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Poslednjim autorskim tumačenjem ove izložbe, autorka Jasmina Jakšić Subić će se još jednom osvrnuti na četrdesetogodišnji prijateljski odnos umetnika i kolekcionara. Među 185 umetničkih dela u kolekciji Pavla Beljanskog nalaze se i četiri vrhunske slike Stojana Aralice: Voćnjak (1929), Plava kapija (1930), Žena sa slamnim šeširom (1933) i Enterijer (1934). Tumačenje izložbe biće posvećeno prijateljstvu koje je trajalo od upoznavanja u Parizu 1929. godine, sve do smrti Pavla Beljanskog 1965.

Pored rasvetljavanja odnosa umetnik-kolekcionar, o kojem je sam umetnik izjavio: "Ja sam Beljanskog voleo, a on mene cenio", biće dodatno skrenuta pažnja na koncept izložbe, koji uključuje izbor od devetnaest slika, devet crteža i dokumentarni materijal, sa akcentom na umetnička dela koja se danas čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Autorsko tumačenje u četvrtak počinje u 19.30 časova. Izložba je otvorena do nedelje, 28. avgusta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič