Predavanje "Šetnja predelima Jovana Bijelića" u petak u GMS

Predavanje "Šetnja predelima Jovana Bijelića" održaće se u petak, 14. oktobra u Galeriji Matice srpske.

Predavanje je organizovano u okviru izložbe "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett", a predavač će biti istoričarka umetnosti Ksenija Plećaš.

Izuzetno plodonosno slikarstvo Jovana Bijelića, obojeno istraživačkim karakterom, iscrpno se i ekspresivno predavalo naročito pejzažnim prizorima. Za slikara je pejzaž bio dovoljno širok prostor za postavljanje različitih tema i pitanja. Ona se kreću od celovitosti bivstvovanja, gubljenja subjekta i njegovog pronalska u drugosti, do likovno-jezičkih propita, naročito zaokupljenih kolorističkim mogućnostima. Ipak, šetnja Bijelićevim pejzažima je i emotivno uzburkano pohođenje zavičaja, koji nekada želi da slavi, a nekada nostalgično oboji i lično nastani u večnosti samoobnavljajuće prirode.

Predavanje će početi u 18 časova.

Izložba "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett" može se pogledati do 15. oktobra, od utorka do subote od 10 do 18 časova i petkom od 12 do 20 časova.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič