Tribina "Ustav Srbije - 10 godina posle" u sredu u NDNV

Tribina "Ustav Srbije - 10 godina posle" održaće se u sredu, 26. oktobra u Medija centru Vojvodine (prostorije NDNV), Zmaj Jovina 3/I.

Pre deset godina, 28. i 29. oktobra, održan je referendum na kojem su građani podržali novi Ustav Srbije. Čitav proces usvajanja Ustava pratio je veliki broj problema i nepravilnosti, pa se i noć između dva referendumska dana smatra periodom u kojem su "koze čuvale kupus", sa ciljem da "navuku" natpolovičnu većinu birača.

Najvažniji pravni akt zemlje posledica je međupartijskog dogovora, usvojen je bez ikakve javne rasprave, pravno je polupismen, a i poslanici u Skupštini Srbije su ga dobili na dan glasanja i digli ruku za njega ne pročitavši ga, što je verovatno svetski kuriozitet, navode organizatori, Građanska Vojvodina.

Pored mnogih drugih sadržajnih manjkavosti, Vojvodina je u njemu svedena na budžetski trošak. U Vojvodini je ustavni referendum propao, jer je na njega izašlo značajno manje glasača od potrebnih 50 odsto.

Kao vid protesta protiv načina na koji se donosi novi ustav, kao protest protiv ozbiljnih demokratskih deficita u njemu, jedan broj nevladinih organizacija (i nekoliko opozicionih partija) u zemlji organizovao je niz akcija koje su pozivali na bojkot referenduma, u dubokom uverenju da ovakav najviši pravni akt ne samo da ne može da reši niti jedan problem nego će samo dati vetar u leđa negativnim političkim i društvenim procesima. Među njima se izdvajala grupa nevladinih organizacija iz Vojvodine koje su, kroz saradnju na akcijama za bojkot referenduma, kasnije formirali neformalnu koaliciju Građanska Vojvodina.

Na tribini će upravo ova koalicija podsetiti na događaje od pre deset godina, ali govoriti i o tome kakve je posledice ovaj Ustav ostavio na našu političku i društvenu scenu.

Učesnici:

Vesna Rakić-Vodinelić, pravnica
Dimitrije Boarov, novinar
Milivoj Bešlin, istoričar

Moderator:

Dinko Gruhonjić, novinar i jedan od osnivača Građanske Vojvodine

Tribina počinje u 19 časova.

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".