O Memorijalu umetnika u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak

Autorsko tumačenje izložbe "45 godina Memorijala umetnika" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se u četvrtak, 27. oktobra.

Biće reči o načinima na koje su eksponati, tokom 45 godina njegovog postojanja, ulazili u Dokumentarni fond Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao jedinstven muzeološki primer zaokruživanja jedne stalne postavke. Početak je u 19 sati.

Spomen-zirka Pavla Beljanskog je 22. oktobra 1971. godine proslavila deset godina rada otvaranjem novog dela stalne postavke pod nazivom Memorijal umetnika. Njegovim formiranjem ostvarena je zamisao Pavla Beljanskog da se u Spomen-zbirci izdvoji prostor koji će biti posvećen umetnicima čija se dela nalaze u njegovoj kolekciji, izlaganjem njihovih portreta, autoportreta, fotografija i drugih eksponata.

Uobličavanje Memorijala umetnika spadalo je među najvažnije zadatke Spomen-zbirke kao novoosnovanog muzeja, čiju realizaciju kolekcionar nije doživeo. Nukleus nove postavke činili su portreti i autoportreti koje je sakupio sam Beljanski i poklonio ih u sklopu svoje zbirke. Sistematska nabavka putem otkupa i poklona nastavila se u decenijama koje su sledile što je omogućilo da se izgled Memorijala više puta izmeni.

Poklanjajući dela i dokumentarni materijal Spomen-zbirci naslednici i stvaraoci zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog i sami su postajali darodavci, obogaćujući muzejske fondove. Među njima su Stojan Aralica, Nedeljko Gvozdenović, Ljubica Cuca Sokić, Liza Križanić, Nebojša Mitrić itd.

U svom donatorskom činu, sve darodavce prevazilazi slikarka Leposava Bela Pavlović. Ona je poklonila zbirku od 167 svojih crteža i, kao poseban kuriozitet Likovne zbirke, album sa preko 140 radova savremenika koji su se okupljali u njenom domu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič