Tribina "Društvena misao Laze Kostića" u ponedeljak u KCNS

Tribina "Društvena misao Laze Kostića" održaće se u ponedeljak, 16. januara na "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Na tribini će govoriti prof. dr Saša Marković.

Književno delo Laze Kostića nezaobilazna je inspiracija istraživačkom i kreativnom delu mnogobrojnih pisaca i naučnika  kako savremenika tako i mnogobrojnima decenijama  unazad. Taj podsticaj uveliko je omeđio  domete naše književnosti. Međutim, stvalački opus Laze Kostića sadržajno je znatno šire posvećen i uticao je na razvoj društvene misli kod Srba. Doktor prava, Laza Kostić je bio izraziti poznavalac aktuelnih društvenih ideja od liberalizma, preko socijalnih učenja, pozitivizma, nacionalne ideje, romantizma i konzervativnih društvenih pojava. Diskurs njegovog stanovišta počivao je na jedinstvenom i autentičnom promišljanju  kompleksnih istorijskih događaja i nije se zadovoljavao stereotipom očiglednih pristupa koji se svojom jednostavnošću i naizgled primamljivom podrškom nameću kao opšti pogled. Kostić nije prihvatao  poželjnu saglasnost i nije uvažavao politikantsko jedinstvo kao način očuvanja nacionalnih interesa. Kostić je smatrao da je odgovorna upućenost u problem omogućavala konzistentant stav koji je omogućavao razvoj nacionalne ideje u društveno koristan stav. Energičan, pronicljiv, radan i intelektualno sumnjičav, Kostić je bio prepreka relativizmu i poželjnom redukcionizmu kompleksnih društvenih pojava. Gradio je svoj autoritet na rakrinkavanju autoritarnosti lako prihvatljive demagogije. Možda je upravo zbog toga i bio voljen i cenjen kao pesnik i književnik, a nedovoljno prihvatan kao društveni mislilac. Ukoliko i postoji, ovaj pristup mora biti napušten.

Program će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič