Ciklus filmova "Apokaliptičke slutnje XXI veka" u CK13

Omladinski centar CK13 prikazaće ciklus filmova "Apokaliptičke slutnje XXI veka", od 20. do 22. februara.
Kao integralni deo događaja, posle filmskih projekcija biće održano predavanje, svakog dana ciklusa od 20h.
 
Filmovi se prikazuju u terminima od 18 časova. Ulaz je besplatan.
 
Program po danima:
 
Ponedeljak, 20. februar
 
18h Niti (Threads)
 
Režija: Mick Jackson
Scenario: Berry Hines
Uloge: Karen Meagher, Reece Dinsdale, Harry Beety
 
Socijalne veze, tkanje koje čini društvo, što su složenije – kao u savremenim društvima – čine društvo ranjivijim. 
U Šefildu, industrijskom gradu u središtu Engleske, pratimo život dve porodice, različitog socijalnog statusa – kao u nekoj britanskoj socijalnoj drami. U pozadini – na televiziji, radiju i novinama – zlokobne vesti: USA izvršava invaziju na Iran nakon nespelog puča, a SSSR za sve okrivljuje Vashington i tvrdi da Amerika želi da destabilizuje regiju. Čini se da svet nezaustavljivo juri ka nuklearnoj konfrontaciji dveju supersila.
Izvanrendno snažna doku-drama u produkciji BBC iz 1983 godine. Ne postoji film koji na realističniji i potresniji način prikazuje nuklernu apokalipsu i njene posledice po ljudsko društvo i prirodu.
 
20h - Predavanje sa diskusijom "Opasnost od nuklearnog rata – nekad i sad" (Siniša Popović)
 
Utorak, 21. februar
 
18h Put (The Road, 2007)
 
Režija: John Hillcoat
Scenario: Joe Penhall po romanu Cormac McCharty
Uloge: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall, Charlize Theron
Muzika: Nick Cave
 
Film "Put" je postapokaliptički triler o ocu i sinu koji putuju kroz pejzaže spaljene Amerike, nakon neke neimenovane ekološke katastrofe. Ništa se ne pomera u ovom opustošenom pejzažu, osim pepela na vetru. Hladnoća je dovoljno velika da drobi kamenje, sneg je siv kada padne. Nebo je mračno. Njhovo odredište je obala okeana, iako ne znaju da li ih išta očekuje tamo. Nemaju ništa osim pištolja za odbranu od bandi i kanibala koji vrebaju na putu, odeće koju nose, malih zaliha hrane i nejasne nade. Ali imaju jedan drugog.
 
Film "Put" je snimljen prema istoimenom romanu proslavljenog američkog pisca Kormaka Makartija koji je od strane kritike ocenjen kao "prvo veliko remek-delo generacije globalnog zagrevanja".
 
Nakon filmske projekcije, od 20h, o delu "Put" i reprezentaciji klimatskih promena u medijima i popularnoj kulturi govoriće Siniša Popović, selektor ciklusa.
 
 
Sreda, 22. februar
 
18h Blade Runner (The Final Cut, 2008)
 
Režija: Ridley Scott
Scenario: Hampton Fancher i Pavid Peoples po motivima priče Philipa K. Dicka
Uloge: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos
 
Blade Runner je jedan od najuticajnijih i najvoljenijih SF filmova u istoriji svetske kinematografije. Film predstavlja izvanrendno uspelo prožimanje ideja kultnog SF pisca Filipa K. Dika, detektivske fikcije i noar stila četrdesetih i pedestih godina XX veka u jedinstvenu, distopijsku sajberpank viziju bliske budućnosti.
 
"The Final Cut" verzija filma iz 2008. realizuje viziju Ridli Skota bolje nego svih šest (!) prethodnih, jednoglasno je mišljenje filmske kritike.
 
20h - Predavanje sa diskusjom "Od postmoderne do posthumanizma" (Boris Malinović)

Teme

CK13

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič