Dan Svetog Patrika u Američkom kutku

Dan Svetog Patrika, koji se u Irskoj obeležava više od hiljadu godina, a u Americi, od njenog osnivanja, velikom paradom u Njujorku i Bostonu, obeležiće se i u Američkom kutku, 17. marta u 18.30 sati.
O prazniku će govorit novinar Vitomir Simurdić.
 
Neke od tema biće kako je nekadašnji verski praznik vremenom dobio dominantno svetovni karakter i postao svojevrsni "Dan Irske", njene istorije, kulturnog nasleđa, umetnosti, gastronomije? Zašto je zelena boja obavezna za Dan svetog Patrika, čak i za slavno Ginis tamno pivo? Ko su mitski vilenjaci koji će vas štipnuti ukoliko niste odeveni u zeleno (i ispuniti tri želje ako ih uhvatite !)? Zašto Irci ne traže detelinu sa četiri lista? Šta svira i peva 70 miliona potomaka irskih iseljenika širom sveta? Čime će vas, uz folk muziku i ples, poslužiti na cèilidh, tradicionalnom druženju obaveznom na Dan svetog Patrika? Kada je održana prva parada na Dan svetog Patrika, koja je najveća, koje reke postaju zelene...Priča o Danu svetog Patrika praćena muzikom Vana Morisona.
 
Prijave za ovaj događaj obavezne su putem sledećeg linka.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič