Feminizam u književnosti 23. marta u CK13

Književno veče na temu "Feminizam u književnosti" održaće se 23. marta od 20 časova u Omladinskom centru CK13 sa autorkama Jasnom Dimitrijević i Majom Solar.
Razgovaraće se o tome šta predstavlja feminističko u literarnom smislu, o dvostrukom pritisku patrijarhata i ekonomske nesigurnosti sa kojim se književnice suočavaju, ali o angažovanoj književnosti u širem kontekstu, kao i o feminizmu u okviru šire političke borbe. Autorke će govoriti iz ličnog iskustva i o problematici izdavaštva, prevoditeljstva, književnih nagrada i o ostalim temama o kojima se ne govori tako često u literarnim krugovima.
 
Jasna Dimitrijević (1979, Negotin, SFRJ) piše kratku prozu, poeziju i recenzije. Ponešto od toga objavljuje u regionalnim časopisima i zbornicima. Stalna saradnica časopisa Liceulice. Autorka zbirke priča Prepoznavanja (2015). Nezaposlena, radi.
 
Maja Solar (1980, Zagreb) doktorirala je filozofiju. Bavi se političkom teorijom, prevodi sa engleskog i francuskog, piše poeziju i prozu. Članica je kolektiva Gerusija i deo uredništva časopisa za teorijske prakse Stvar. Objavila je zbirku poezije Makulalalalatura (2008.) za koju je dobila Brankovu nagradu (2009). Drugu knjigu poezije, na mađarskom jeziku, Jellemzõ, hogy nem természetes (Naravno da nije prirodno) objavila je izdavačka kuća Forum (2015). Od 2007. do 2014. godine bila je deo uredništva časopisa za književnost i teoriju Polja. Bila je članica Centra za novu književnost Neolit, poetsko-političkog teatra Poetske rupe, autorka i učesnica performersko-poetskog programa LILITiranje (izvođenje poezije pesnikinja), te nekoliko performansa i poetskih video radova. Od 2015. godine prevodi za srpsko izdanje novina Le monde diplomatique. Živi u Novom Sadu.
 
Razgovor će voditi pisac Đorđe Majstorović, član Infoteke CK13.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič