Dokumentarac o Šumanoviću u četvrtak u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Dokumentarna TV emisija iz serijala Plavi krug, posvećene slikaru Savi Šumanoviću, biće prikazana u četvrtak, 23. marta, u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Program je priređen povodom Meseca frankofonije, sa željom da se istakne posebna uloga srpskih i jugoslovenskih umetnika u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza.
 
Umetnici, poput Milana Milovanovića, Zore Petrović, Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Save Šumanovića i drugih, kao deo internacionalne pariske škole, delovali su unutar evropskih konteksta XX veka i stvarali dela koja po vrednosti prevazilaze nacionalne okvire. S Francuskom ih povezuju životne i stvaralačke biografije, kao i diplomatu i kolekcionara Pavla Beljanskog.
 
Po službenoj dužnosti Beljanski je dobio premeštaj u Pariz 1929. godine, u vereme kada su u slikarskoj metropoli boravili i stvarali Sava Šumanović, Petar Dobrović, Petar Lubarda, Milo Milunović i drugi umetnici. Diplomata je otkupljujući slike koje su izlagane na pariskim izložbama uspostavio veze sa mnogima od njih i ubrzo stekao brojne prijatelje. 
 
U TV emisiji (RTV Vojvodine, 2016, urednica emisije Staša Jamušakov, reditelj Nenad Milošević) snimljenoj povodom 120 godina od rođenja Save Šumanovića, o životu slikara govore upravnice muzeja koji se ističu po broju njegovih dela u svojim fondovima. To su istoričarke umetnosti dr Jasna Jovanov, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, dr Tijana Palkovljević Bugarski, Galerija Matice srpske i Vesna Burojević, Galerija "Sava Šumanović" u Šidu.
 
Pored sveobuhvatne priče o stvaralačkom opusu umetnika koji je ostavio neizbrisiv trag u celokupnom jugoslovenskom slikarstvu toga vremena, one iznose pregršt zanimljivih detalja o društvenim i kulturnim prilikama u Parizu iz vremena boravaka Save Šumanovića u prestonici Francuske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".