Svečulna umetnost Vladimira Labata Rovnjeva danas na NOMUS-u

Multimedijalna izložba-performans Vladimira Labata Rovnjeva, pod nazivom "Svečulni tragovi svetlosti", biće otvorena danas, 21. aprila, u Srpskom narodnom pozorištu.
Program će početi u 22 časa.
 
Ulaznice su rasprodate. Ovaj program se organizuje u okviru NOMUS-a.
 
Vladimir Labat Rovnjev je umetnik vrlo složene biografije – vajar, slikar, grafičar, kantautor, kompozitor, pesnik i dizajner, poslednjih nekoliko decenija traga za duhovnom stvarnošću. "Poeta u svemu tome, i pre svega. Jednom rečju – renesansni čovek."
Od 1979. pa do danas eksperimentiše na poljima skulpture, poezije, muzike i razvoja duhovne energije. Na temu ekologije objavljuje kantautorski el-pi album 1979. u produkciji RTB-a. Među prvima u svetu stvara akustične skulpture i od 1980. na njima izvodi bezbroj koncerata, izložbi, muzičkih priloga za radio, televiziju, pozorište i film.
 
Sve ovo je posebno omogućeno njegovom praktičnošću iskazanoj u poznavanju i upotrebi 16 različitih zanata kojima povezuje svoju zamisao kao vajar i muzičar, što celokupnu ideju pretvara u multimedijalni događaj. "On je meštar koji bi da popravi svet, onaj njegov naopaki deo u koji srljamo nepristojno brzo. On je lučonoša koji bi da nam osvetli put do nekog boljeg, tek retkima dokučivog a nadohvat – malo volje i malo više truda – sveta. On je lovac na zmajeve, krotitelj volje čelične, neumorni tragalac i neobuzdani kreativac, večno zaražen radoznalošću.On je čovek koji veruje u ideju znanja, zajedništva, odanosti i viteštva..."
 
Autor je i učesnik brojnih samostalnih i grupnih izložbi, te koncerata u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u stotinak televizijskih emisija, radijskih i novinskih intervjua.
 
Jedan od značajnih autorskih radova iz ovih oblasti objedinio je u rešenjima simbola Vojske Jugoslavije, a, takođe, kreator je oznaka specijalnih jedinica SDB-a. Najnoviji ciklus multidisciplinarnih kreacija pod naslovom SVAR OMFAL, koje nastaju od 1996. godine kao prva takva tvorevina u svetu, predstavljaju akustično-energetsko-svetlosne strukture i oblike čije dejstvo aktivira sveobuhvatnu, svečulnu percepciju.
 
Ovakav vid kreativnih ostvarenja uvodi čoveka u izmenjeno stanje svesti, a grafičku i prostornu formu trajno preobražava i zadržava u paralelnoj dimenziji koju "vidimo" svečulnim opažanjem. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Vojvodine, Udruženja estradnih umetnika. Uvršten je u internacionalni imenik značajnih osoba.
 
Labat o svom stvaralaštvu za 021 kaže:
 
"...naša čula su naučena da žive i ponašaju se na jedan način, i to je samo jedan deo našeg uma a onaj drugi, svečulni - mora da se probudi. U tom slučaju otvaraju se druge dimenzije jedne ličnosti: intuicija, paranormalne sposobnosti. To su instrumenti uma i ako njih probudimo, onda možemo da komuniciramo i na onim nivoima na kojima nije uobičajeno.
 
Današnji svet, uprkos neverovatnim mogućnostima koje nude savremene tehnologije, uprkos tome što mnogi od nas misle da znaju mnogo, zapravo je svet neznanja. Sve te moderne tehnologije trebalo bi da nas osveste koliko ne znamo i koliko moramo da učimo. Pametnog čoveka svest o neznanju tera da uči, napreduje, saznaje, istražuje..." Ceo intervju 021 sa ovim umetnikom možete pročitati OVDE, a kako je bilo na otvaranju izložbe i koncertu ovog umetnika u Radio kafeu, možete videti OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič