Predstava Ljubavni napitak 4. maja obeležava 185 godina od praizvedbe

Srpsko narodno pozorište će izvođenjem ljupke i komične opere Ljubavni napitak Gaetana Donicetija, u četvrtak 4. maja na sceni "Jovan Đorđević", s početkom u 19 časova, obeležiti 185 godina od praizvedbe (12. maja 1832, Milano).
Dirigent je Mikica Jevtić, reditelj Andrej Besčasnij iz Ukrajine/Češke, scenograf Saša Senković, kostimograf je Jasna Badnjarević.
 
U ulogama su solisti Opere SNP- a: Darija Olajoš Čizmić (Adina, bogata devojka), Saša Štulić, tenor (Nemorino, mladi seljak), Vasa Stajkić, bariton (narednik Belkore), Željko R. Andrić, bariton (nadrilekar Dulkamara), Maja Andrić (Đaneta). Učestvuje ansambl Baleta, Hor i Orkestar SNP-a.
 
Ljubavni napitak Doniceti je komponovao na tekst Feličea Romanija, autora mnoštva operskih libreta. Čim je dobio libreto, početkom 1832. godine, Doniceti je napisao operu, i to za svega 14 dana. Iako komponovano na brzinu, delo je šarmantno, veoma privlačno i sasvim pristupačno. Muzika tog dela je vesela, vedra, puna optimizma i melodičnosti, a svojom dopadljivošću lako pleni pažnju slušalaca. Biser komične opere Ljubavni napitak praizveden je u srcu Milana, u Teatru Kanobijana (Teatro della Canobbiana), 12. maja. Tako je tridesetčetvorogodišnji Doniceti doneo na scenu novi tip komične opere u kojoj nalazimo smeh kroz suze, humor koji izlazi iz srca koje zna za nežnost i osećaje, iz duha punog živosti.
 
Ulaznice se prodaju po ceni od 200 dinara na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič