O izložbi "300 godina oslobođenja Pančeva od Turaka" u petak u Arhivu Vojvodine

Predavanje i stručno vođenje kroz izložbu "300 godina oslobođenja Pančeva od Turaka" održaće se u petak, 19. maja i Arhivu Vojvodine, Dunavska 35.

Izložba je posvećena događaju od pre tri veka, kada je vojska princa Evgenija Savojskog osvajanjem Pančeva okončala operacije na oslobođenju Banata od Turaka. Na izložbi su prvi put prezentovani novootkriveni dokumenti i planovi pribavljeni iz arhiva u Ankari, Budimpešti i Beču, kao i rezultati istraživanja za nekadašnjim pančevačkim tvrđavama.
Grof Klaudije Florimund Mersi je 8. Novembra 1716. godine oslobodio Pančevo od Turaka. Tog dana je od starešine turske posade primio ključeve grada. Od tog datuma Pančevo je bilo oslobođeno od turske vlasti.

Kada je, Požarevačkim mirom, 21. jula 1718. godine, završen Austrijsko-turski rat, i ceo Banat je oslobođen od turske vlasti, pod kojom je bio vek i po, počinje razdoblje u kome je Pančevo postalo deo Habzburške monarhije, vremenom i jedan od njenih značajnijih gradova.

Postavka se može pogledati do 20. maja.

Program će početi u podne.

Predavanje će održati Milan Jakšić, autor izložbe i direktor Istorijskog arhiva u Pančevu.

Program se odvija u okviru nacionalne manifestacije "Muzeju Srbije – deset dana od 10 do 10".

  • Linguarsov

    18.05.2017 11:58
    Mersi je hvala na FR
    E da se Francuzi nisu umešali i danas bi Turci vladali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič