Koncert violiniste Nikole Aleksića i pijanistkinje Hilde Švan 17. maja

U okviru ciklusa "Paviljon muzike" u sredu, 17. maja u Svečanoj sali Gradske kuće u 20 sati biće održan koncert violiniste Nikole Aleksića i pijanistkinje Hilde Švan.
Na programu će se naći kompozicije poljskih kompozitora Johana Svendsena i Karola Šimanovskog, nemačkog kompozitora Johanesa Bramsa i italijanskog Nikola Paganinia.
 
Program
 
J.Brams: Sonata za klavir i violinu br. 2 u A-duru, op. 100
 
Allegro amabile
 
Andante tranquillo
 
Allegretto grazioso (quasi Andante)
 
J.Svendsen : Romansa za violinu i klavir, op. 26
 
K.Šimanovski : Izvor Aretuze, za violinu i klavi, op. 30 br. 1
 
N. Paganini : Allegro di concerto u D-duru, za violinu klavir
 
Nikola Aleksić rođen je u Beogradu. Violinu uči od svoje šeste godine (klase M. Ristić i A. Lebedinski). Sa četrnaest godina postao je redovan student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića, gde je diplomirao i stekao zvanje magistra. Potom se usavršavao kod prof. Igora Ozima u Kelnu.
 
Tokom školovanja, bio je dobitnik više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi 1993. godine. Bio je proglašen za najboljeg studenta violine na FMU u toku 1994/95. i 1995/96. godine. U toku studija, dobio je nagradu za najuspešnijeg mladog umetnika Zlatni anđeo. Dobitnik je i Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Kasnije su mu dodeljena još dva priznanja: Nagrada Radio Beograda Muzičar godine 2004, kao i nagrada Stanojlo Rajičić za najuspešniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015. godine.
 
Još od studija, Nikola Aleksić se bavi intenzivnom koncertantnom delatnošću. Na njegovom repertoaru zastupljena su najreprezentativnija dela violinske literature.
 
Hilda Švan rođena je u Zrenjaninu gde je završila nižu i srednju muzičku školu Josif Marinković. Od 1996. godine bila je i polaznik „Nulte grupeˮ za specijalne talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića. Sa šesnaest godina upisuje se na istu akademiju, gde osnovne i master studije završava u klasi prof. Vladimira Ogarkova. U toku daljeg usavršavanja, u klasi prof. Jokuthon Mihailović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završila je specijalističke studije, a 2015. godine i doktorske studije.
 
Osvojila je mnogobrojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima: 1995. bila je laureat na Festivalu muzičkih škola Srbije u Subotici, 1996. godine pobedila je na Takmičenju mladih pijanista Jugoslavije u Nišu, 1997. godine osvojila prvu nagradu na Republičkom (Beograd) i prvu specijalnu na Saveznom takmičenju (Kotor), kao i prvu specijalnu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu 1999. godine; na međunarodnim takmičenjima u Parizu (2000), Beogradu (Petar Konjović 2000), Strezi (1996) i na takmičenju Jamaha fondacije (2002) osvojila je druge nagrade. Dobitnica je priznanja Izvršnog veća AP Vojvodine za najuspešnijeg pojedinca u oblasti muzike u 1997, 1999. i 2000. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič