"Šidijanke" Save Šumanovića od utorka pred Novosađanima u GMS

Gostujuća izložba Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu "Šidijanke Save Šumanovića", biće otvorena u utorak, 6. juna u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.
Na otvaranju će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Vesna Burojević, autorka izložbe i direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu i dr Lidija Merenik, istoričarka umetnosti.
 
Galerija Matice srpske i Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu već nekoliko godina sarađuju na realizaciji programa po- svećenih predstavljanju i tumačenju stvaralaštva slikara Save Šumanovića, a ova saradnja je nastavljena izložbom Šidijanke Save Šumanovića. Monumentalni Šumanovićev ciklus Šidijanke (Kupačice) koji se u celini čuva u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, pripada poznoj fazi stvaralaštva Save Šumanovića, kada je umetnik naslikao svoja najzrelija dela. Šidijanke se opravdano smatraju najvišim dometima umetničkog stvaralaštva i nacionalne likovne umetnosti. Ciklus Šidijanke je prvi put izložen u celini na izložbi Šidijanke Save Šumanovića, u okviru 17. Memorijala Save Šumanovića u Šidu u maju 2017. godine, a u Galeriji Matice srpske je prilagođen prostoru, s akcentom na multiplikaciji ženskih likova i karakteristikama koje ga čine jedinstvenim. 
 
Dvadeset i četiri izabrane kompozicije iz ciklusa Šidijanke će omogućiti posetiocima da sagledaju nameru umetnika i suštinsko značenje ovog izuzetnog likovnog ostvarenja.
 
Izložbu prati katalog Šidijanke Save Šumanovića sa tekstovima Vesne Burojević i dr Lidije Merenik i reporodukcijama izloženih dela. Takođe, publici će tokom izložbe biti dostupna i naučna monografija Sava Šumanović. Šidijanke – velika sinteza i otkrovenje nove stvarnosti autorke dr Lidije Merenik, u izdanju Galerije slika "Sava Šumanović".
 
Otvaranje izložbe je u 20 časova. Postavka se može pogledati do 1. avgusta.
  • YU

    06.06.2017 08:10
    @ pa dobro
    Istina je da su stanovnice Šida šiđanke. Ali, ovo su namerno "Šidijanke". Ako te zanima zašto, poseti Galeriju Save Šumanovića u Šidu, pa ćeš čuti objašnjenje.
  • Pitam se

    06.06.2017 01:36
    Cega se pametan stidi...
    A koliko imaš ti godina kada postavljaš tako glupava pitanja i daješ sebi za pravo da komentarises najmanju tackicu na ovoj slici?

  • Nervirach

    05.06.2017 20:52
    Hteo sam da pitam sa koliko godina je ovo naslikao ali vidim u tekstu da su pozne godine. Pa sto za svo to vreme ne nauci anatomiju i draperije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič