Tribina "Laza Kostić među javom i med snom"

Tribina istoričara Milovana Balabana "Laza Kostić među javom i med snom" održaće se u četvrtak 22. juna na Tribini mladih u Kulturnom centru Novog Sada.

Gost tribine biće Fata Eganović, diplomirani filolog, pesnik, esejista i književni kritičar.

Na tribini će biti reči o ličnosti, poeziji i vremenu u kom je živeo pesnik Laza Kostić. Osim što je, uz Jovana Jovanovića Zmaja i Đuru Jakšića, kao pesnik bio najtipičniji predstavnik srpskog romantizma druge polovine XIX veka, Laza Kostić je slovio za verovatno najsvestranijeg intelektualca svog vemena.

Poseban naglasak biće dat verovatno najlepšoj srpskoj ljubavnoj pesmi "Santa Maria della Salute" koja sublimira čitav život pesnika i kada Laza Kostić kroz molitveno obraćanje Bogorodici ispoveda sve svoje životne muke, svoje grehe i svoje zablude, diveći se hramu posvećenom Bogomajci, ali i moleći je da, između ostalog, razume njegov odnos prema Lenki Dunđerskoj. Lenka je ušla u njegovu sudbinu kao osoba koja ga je inspirisala u emocionalnom i umetničkom smislu, ali i, nesvesno, razotkrila njegove egzistencijalne probleme i stremljenja usmerena ka večnosti, kojoj je uvek hodio i kako ju je oduvek shvatao njegov, i u vekovnom ropstvu, slobodarski narod.

Početak je u 19 časova.

  • Bosiljka

    22.06.2017 14:35
    Drago mi je da ce biti tribina o ovom velikanu.obavezno cu posetiti ovu tribinu kao i prethodne koje su bile o istaknutim knjizevnicima i koje su bile odlicne.sve pohvale za kcns.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič