"Čuvari tvog poštenja" večeras na Novom tvrđava teatru

Četvrti Novi tvrđava teatar počeo je sinoć u Vili "Stanković" u Čortanovcima.
Večeras će biti izvedena predstava "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta iz Podgorice. U pitanju je autorski projekat Borisa Liješevića, a muziku je radio Rambo Amadeus. 
 
Reč reditelja:
 
"Stih iz crnogorske himne "…čuvari tvog poštenja…" proziva jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije – poštenje!
 
Crna Gora je sredina u kojoj je, tokom prethodnih vjekova, poštenje postalo kult. Zašto? Različite sredine do kulta uzdižu različite kategorije: poredak, prirodu, ekologiju, sport, trgovinu, dizajn, dok smo mi do kulta uzdigli - poštenje. Svi odgovori su uvijek u geografiji. Naši preci su živjeli u sredini u kojoj nije bilo dovoljno hrane, obradive zemlje, blaga, sredstava za život. Kult poštenja čuvao je zajednicu na okupu. Držao je u životu. Ljudskost je čuvala egzistenciju. 
 
Danas su se vremena promijenila i u odnosu na ta vremena svega ima na pretek. Usljed promijenjenog socio-ekonomskog momenta mijenja se i način života. Šta odlazi u tradiciju, a šta ostaje u životu? Šta je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo? Maler kaže "tradicija nije obožavanje pepela, nego održavanje vatre!" Ako govorimo o našem odnosu prema poštenju, pitanje je što mi danas radimo. Da li obožavamo pepeo ili držimo vatru?"
 
Predstava počinje u 21 čas.
 
Cena karte je 700 dinara i mogu se kupiti preko Gigstiksa. Prevoz do Čortanovaca je organizovan i ulazi u cenu karte. 
 
Autobus iz Novog Sada polazi u 20 sati, kod Srpskog narodnog pozorišta. Obavezno je prijavljivanje prilikom kupovine ulaznice ili na telefon 064/138 96 94.
 
Festival traje do subote, 8. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič