Izložba "Sedam vekova manastira Krupe" kroz objektiv Darka Dozeta

U klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada otvorena je izložba fotografija "Sedam vekova manastira Krupe" fotoreportera Večernjih novosti Darka Dozeta, a povodom 700 godina postojanja tog manastira.

Izložba sadrži 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, predstavljenih na 27 panoa. Nastale su prilikom nekoliko autorovih boravaka u ovom drevnom manastiru na međi Like i Dalmacije. 

Izložba je obogaćena pratećim tekstovima istoričarke umetnosti Snježane Orlović, koja se bavi proučavanjem manastira i crkava Eparhije dalmatinske i Eparhije gornjokarlovačke.

Otvorivši izložbu, episkop dalmatinski Fotije je podsetio da u Dalmaciji postoje tri srpska manastira - Krka, Krupa i Dragović koji "kao bele lađe plove kroz istoriju i čuvaju pravoslavlje i Srbe na tim prostorima".

Izložba će posle Novog Sada biti predstavljena u Gračanici, a potom i u Beogradu i Banja Luci.

Darko Dozet je do sada imao preko 50 samostalnih izložbi fotografija, autor je projekta "Koreni duše" posvećenog Kosovu i Metohiji, kao i koautor projekta "Svedoci trajanja" koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Rumuniji.

  • Grgolj

    28.07.2017 20:07
    Sedam vekova kako su pobegli od Turaka na berićetni zapad i ratovali za austrijsku lovu - umesto da su oslobađali Srbiju.
  • Gerasim

    27.07.2017 10:30
    Nije na međi like i dalmacije, već u dalmaciji. Sva tri manastira su u dalmaciji.
  • Jelena

    27.07.2017 09:39
    Bravo za autora i organizatore! Vredi pogledati izlozbu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič