Izložba "Stara dobra pisaća mašina" od četvrtka na Petrovaradinskoj tvrđavi

Izložba "Stara dobra pisaća mašina" biće otvorena u četvrtak, 24. avgusta u Muzeju grada Novog Sada, na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
 
Izložbom autorke muzejske savetnice Divne Gačić i kustoskinje Marijane Ratkelić Lazić, Muzej grada Novog Sada predstavlja javnosti odabrane pisaće mašine iz bogate i vredne kolekcije od preko 500 primeraka Endrea Halasa, kao i nekoliko jedinstvenih primeraka iz zbirke Muzeja grada Novog Sada. Različitih su proizvođača i modela, počev od najstarih s kraja 19. veka, pa sve do onih proizvedenih u nekadašnjoj Jugoslaviji iz druge polovine 20. veka
 
Posetioci ove izložbe moći će na jednom mestu da pogledaju preko 40 pisaćih mašina marke: Remington, Smith Premier, L.C. Smith, Dactyle, Adler, Mignon, Underwood, Hammond, Mercedes... kao i marke proizvedene na području bivše Jugoslavije: Sava, Unis, Biser... ali i da saznaju kako je tekao razvoj i usavršavanje pisaćih mašina, ko su bili prvi konstruktori, ko je sve od poznatih ličnosti koristio prve pisaće mašine, kako su se one menjale kroz istoriju i koje je doba zlatno doba razvoja pisaćih mašina.
 
Njihove neprolazne vrednosti, osim muzeja i antikvarnica, danas uglavnom prepoznaju pojedinci - ljubitelji starina i bez obzira što njihove masovne proizvodnje odavno nema i što živimo u vreme nezaustavljivog tehnološkog razvoja, "stara dobra pisaća mašina" ponovo dobija sve više na značaju.
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova. Postavka se može pogledati do 24. oktobra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič