Premijera drame "Fortinbras se napio" u SNP-u

Dramska predstava po tekstu poljskog pisca Januša Glovackog "Fortinbras se napio", biće premijerno izvedena danas, 7. oktobra, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.
Predstavu je režirao Nikola Zavišić.
 
Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a igraju: Marko Savić, Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Igor Pavlović, Milan Kovačević, Alisa Lacko, Srđan Stojnović.
 
Reč je o tragikomičnoj i grotesknoj parafrazi Hamleta sa "norveške tačke gledišta". 
 
"Tekst je potpuno otkačen u svakom smislu, i jako je dobra refleksija na Šekspirovog Hamleta. Tekst govori o teoriji zavere koju su, navodno, Norvežani ispleli, kako bi upropastili Dansku, koja je njihov arhineprijatelj odvajkada, i konačno zaladali njenim teritorijama. Pri tome su, međutim, svi potpuno odškrinutog mozga od alkohola. Tako se pre svega Fortinbras, koji bi zapravo trebalo da bude pandan Hamletu, ponaša krajnje nesuvislo i sumanuto. Dakle, imamo pred sobom, uslovno rečeno, politički angažovan, a zapravo veoma duhovit, na momente apsuradan, sulud, bezobrazan u mnogo čemu – rečju, mentalno angažovan komad", navodi reditelj Nikola Zavišić. 
 
On ističe da će komad "Fortinbras se napio" biti prilika da se napravi neka vrsta produžetka Hamleta, a još više možda produžetka "Zdrav(o) život(e)!/ High Life", u estetici i generalno i pristupu (reč je o predstavama koje je Zavišić režirao na scenama SNP-a u poslednjih nekoliko sezona). 
 
Dramaturg je Svetislav Jovanov, scenografi Željko Piškorić i Vladimir Savić, kostimograf Marina Sremac, muziku potpisuje Goran Simonoski, a scenski pokret Andreja Kulešević.
 
Početak predstave je u 21:30 časova. Repriza je 14. oktobra u 20:30 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič