Projekcija filma "Radnička klasa ide u raj" u četvrtak u CK13

Film "Radnička klasa ide u raj" biće prikazan u četvrtak, 12. oktobra u Omladinskom centru CK13.
Radnička klasa ide u raj (La classe operaia va in paradiso), kultni film Elija Petrija iz 1971. godine. Jedan od najoštrijih prikaza kapitalističke mašine i klasnih borbi u Italiji sedamdesetih godina. Ludoviko Massa, zvani Lulu, ima 31 godinu, 15 godina rada u fabrici, dva trovanja lakom i čir na želucu. Uzoran je radnik, kakvog svaka fabrika poželeti može: prebacuje normu, sarađuje sa gazdama i sledi politiku sindakata. I tako dok jednog dana ne doživi nezgodu na poslu. Klasna borba se zahuktava, studenti pozivaju radnike na radikalizaciju, sindikati na pregovore, a Lulu ostaje sve više sam. Čuveni italijanski filmski duo Elio Petri – Đan Marija Volonte, prvi kao režiser drugi kao glavni glumac, po prvi put ulaze u fabriku i demaskiraju sve mehanizme eksploatacije postavljajući pitanje klasne svesti i radničkih borbi.
 
Zemlja: Italija
Režija: Elio Petri
Scenario: Elio Petri, Ugo Pirro
Muzika: Enio Morikone
 
Uloge: Gian Maria Volontè (Lulù Massa), Mariangela Melato (Lidia), Luigi Diberti (Bassi), Salvo Randone (Militina), Renata Zamengo (Maria), Mietta Albertini (Aldalgisa), Donato Castellaneta (Marx)
 
Nagrade: Zlatna Palma Kanskog Festivala, Nagrada za najbolji film Donatelov David, Nagrada za najbolju glavnu ulogu Globo d’oro.
 
Projekcija će početi u 19 časova, a ulaz je slobodan. Film je titlovan na srpski jezik. Za prevod sa italijanskog zaslužan je Saša Hrnjez, koji će voditi i neformalnu diskusiju o ovom ostvarenju nakon projekcije.
  • Muja

    11.10.2017 10:46
    Vic
    Mujo i Fata vode ljubav, a Mujo će:
    Daj Fato sad malo gore, ajde sam malo dole.
    Sad se pomakni desno, a sad malo levo.
    Na to će Fata ljutito:
    Pa dobro Mujo, ševiš li ti mene - ili me parkiraš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič