Izložba Mirjane Pančić u ponedeljak u KCNS

Izložba Mirjane Pančić "Otisak trenutka - trenutak u otisku" biće otvorena u ponedeljak, 23. oktobra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Otvaranje izložbe je u 20 časova, a postavka se može pogledati do 4. novembra.

O izložbi:

"Uživanje u stvaralačkom procesu i lični razvoj na putu autentičnosti doveli su Mirjanu Pančić do tehnike i tehnologije monotipije, koja joj je omogućila slobodu stvaranja uprkos matrici ili klišeu u osnovi ove tehnike. Grafika u jednom otisku, unikatna grafika, koja svoj fizički nastanak duguje grafičkim tehnikama, a neponovljivost slobodi slikarskog čina, potpuno se uklopila u Mirjanin temperament i istraživački duh. Osobenost ove tehnike i mogućnost da se kroz kreativni čin istakne dramatična i sigurna crtačka linija kao i inovativan koloristički pristup vodi nas kroz bogatstvo apstraktne slike sa vešto biranim slojevima različitih struktura. Ovaj ciklus unikatnih otisaka bogatog likovnog sadržaja nesporno nam potvrđuje da autorka vlada kompozicijom, čak i pri prolasku kroz zamke neizvesnosti ili slučajnosti, svojstvenim monotipiji.

U početku, kroz eksperimentalni pristup ovom mediju, a tokom rada tragajući izvan okvira uobičajenog, Mirjana je stvorila kolekciju koja predstavlja zaokruženo likovno razmišljanje ali ne i konačno. Kroz vizuru doživljaja sveta oko sebe i stalno osluškivanje unutarnjeg stvaralačkog pulsiranja, autorka nam ukazuje na činjenicu da se neće dugo zadržati na ovoj tehnici, stoga naslućujemo sledeći korak ka novim istraživanjima i kombinacijama medijskih i stilskih odrednica.

Mirjana Pančić ulaže sebe i svoju darovitost u svaki detalj ovih otisaka kao radost postojanja i ne prestaje da nas zadivljuje svojim radovima izazivajući znatiželju da proniknemo u kompleksne, ali u isto vreme i jednostavne predstave. Odnosno, one su rezultat kako promišljenog, tako i spontanog unutarnjeg doživljaja. Sagledavajući aktuelnu postavku, možemo zaključiti da je autorka u punom stvaralačkom zamahu, koji će otvoriti puteve nove slobode u izražavanju, samo njoj svojstvenom i očekivanom
", kaže akademski grafičar i likovni pedagog Jelena Tišma.

O autorki:

Mirjana Pančić rođena 1950. god. u Zrenjaninu. Do danas je imala četiri samostalne izložbe i više zajedničkih. Od 2008. član ULUS-a Novog Sada. Živi i radi u Novom Sadu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič