Takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca za vikend u Novosadskom pozorištu

Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano ovog vikenda, 20. i 21. januara, u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz.
Tokom ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, za manje od 48 sati napišu se tri dramska teksta, koje potom režiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe. Ideja je da se podrži i podstakne razvoj mađarske dramske literature.
 
Ove godine drame pišu: teatrolog i pisac Tamaš Olah, pesnikinja Monika Čik i novinarka i pesnikinja Viktoria Toma. Predstave režiraju reditelj i koreograf Deneš Debrei, reditelj Sardar Tagirovski i glumac Bela Kalo. 
 
Pisci su okupljaju u subotu ujutro, u 9 sati, kada se iz šešira izvlači naslov (u šešir se ubace iseckani naslovi iz dnevnog lista "Mađar so" od tog dana). Pisci zatim, do 17 sati, napišu tri drame, a od 19 sati okupljaju se glumci i iz šešira se izvlači ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi, koji će reditelj raditi sa kojom ekipom, kao i prostor u kojem će se pripremati predstave.
 
Glumci preko noći uče tekst, a reditelji osmišljavaju koncepciju predstave. U nedelju, do 19 sati, treba napraviti tri predstave, koje se izvode pred publikom, jedna za drugom u nizu.
 
Predstave ocenjuje žiri, ove godine u sastavu: glumica Gabriela Jonaš, dramaturg Erne Verebeš i pesnik Ištvan Tari. Biraju najboljeg pisca, reditelja, predstavu, kao i glumca u glavnoj i sporednoj ulozi.
  • Milan Todorov

    19.01.2018 20:24
    Zimska nesanica
    Odlična ideja. Ako postoji prevod, dolazim u nedelju da gledam i slušam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".