Tribina o Izraelu u utorak u KCNS

Tribina "Izrael 1948-2018. godine" održaće se u utorak, 13. februara u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.
Tribina o Izraelu u utorak u KCNS
Foto: 021.rs
Autor i predavač je istoričar Nemanja Starović.
 
Program će početi u 18 časova.
 
Formiran u svom modernom obliku pre tačno sedam decenija, Izrael predstavlja državu koja se svakim danom bori za svoj opstanak u nepovoljnom, a često i neprijateljskom okruženju. Uprkos tome, radi se o državi čiji građani uživaju visok stepen političkih sloboda, kao i najviši standard življenja na čitavom Bliskom istoku. Prihvaćen kao deo političkog Zapada, Izrael od svog osnivanja neguje strateške veze sa Sjedinjenim Američkim Državama, za koje pak Jevrejska država predstavlja odskočnu dasku za projekciju sopstvenih interesa u uvek važnom regionu Bliskog istoka. Nova politika predsedničke administracije Donalda Trampa kao da još više u fokus stavlja partnerstvo sa državama poput Izraela i Saudijske Arabije, a sve u cilju suzbijanja sve snažnijeg uticaja Irana. Trampova odluka da prizna Jerusalim za prestonicu Jevrejske države nije rezultirala intifadom, što su ekstremniji politički predstavnici Palestinaca očekivali, ali je svakako antagonizovala brojne tradicionalne američke saveznike u regionu, poput Jordana ili Turske. Kakvi su izgledi da nova politika Trampove administracije, koju u praksi sprovodi njegov zet DŽared Kušner, dovede do rešenja dugotrajnog konflikta između Izraela i Palestinaca, kolika je uloga Izraela u ratovima koji se odvijaju u njegovom neposrednom okruženju i kako sve to utiče na unutrašnja politička kretanja u Jerusalimu i Tel Avivu?

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič