Izložba linoreza Jasne Gulan od ponedeljka u Galeriji SULUV

Izložba linoreza pod nazivom "Crna selekcija" autorke Jasne Gulan biće otvorena u ponedeljak, 19. februara, u Galeriji SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9.
Izložba linoreza Jasne Gulan od ponedeljka u Galeriji SULUV
Foto: 021.rs
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 2. marta.
 
O izložbi:
 
"Grafike iz ciklusa "Crna selekcija" nastale su kao rezultat beskonačnih mogućnosti igre na polju eksperimentalnog područja crnog. Kompozicije velikih formata, izvedene u tehnici linoreza pomoću samo jedne matrice – pravougaonika, predstavljaju ispitivanje fenomena crnog kroz traganje za apsolutno crnim. Ovi eksperimenti proizveli su različite derivate crnog iz realne potrebe da crno bude crno u odnosu na nešto. U te svrhe primenjen je postupak degradacije crne boje, koji podrazumeva njeno postepeno prosvetljavanje, čime tamni pravougaonici dobijaju ulogu eha prvobitnih crnih tonova od kojih su nastali i postaju sivi.
 
Postupkom visoke štampe razrađena je tipologija crnih polja i njihovih faktura, što je omogućilo interakciju između crnih pravougaonika i njihovih derivata. Ovim sredstvima dinamizirana je struktura kompozicije, što je omogućilo da kompozicije komuniciraju sa posmatračem, kod kojeg zbog varljivosti percepcije izazivaju osećaj da je moguće uroniti u crno. Pogled posmatrača kreće se po čitavoj kompoziciji, jer on ne može da je obuhvati odjednom, te lutajući po njenoj razuđenoj površini traga za delom sa kojim se podudara njegovo stanje duha.
 
Crno poseduje veliku gustinu, sa kojom je eksperimentisano u pokušaju da se ostvare različite koncentracije crnog na kompozicijama koje bi rezultirale nabijenom energizacijom crnih polja. Sivi pravougaonici blokiraju prolaz, jer iza sivog ne postoji ništa, dok najtamnije sivo i crno propuštaju posmatrača da uđe u obitavalište mraka i nude mu da zakorači u prostor crnog ništavila." - Jasna Gulan
 
Biografija
 
Jasna Gulan je rođena 1976. u Novom Sadu. Diplomirala je 2002. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Likovnom departmanu, Katedra za grafiku, u klasi prof. Slobodana Kneževića, pod čijim mentorstvom je magistrirala 2007. na istoj katedri. Od 2004. zaposlena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, gde radi kao slikar-konzervator, viši stručni saradnik. Od 2017. je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Višnje Petrović. Članstvo u udruženjima: SULUV, DKS, ICOMOS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".