Predavanje "Srpska državnost i vizuelna kultura 19. veka" u petak u GMS

Predavanje "Srpska državnost i vizuelna kultura XIX veka" na primeru dela iz stalne postavke Galerije Matice srpske, održaće se u petak, 16. februara.
Kustoskinja Galerije Stanislava Jovanović predstaviće umetnička dela XIX veka koja odslikavaju značajne istorijske događaje i ličnosti u kontekstu stvaranja srpske države.
 
Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delima XIX veka koja svedoče o "zlatnom dobu" srpske istorije oličene u srednjovekovnoj državi Nemanjića, ali i sa delima nastalim pod uticajem onovremenih istorijskih događaja kao i pod uticajemideje o obnovi srpske državnosti u periodu posle Prvog i Drugog srpskog ustanka. Radovi poput Proglašenje Dušanovog zakonika Paje Jovanovića, Ilija Birčanin plaća danak Turcima Pavla Simića, litografije istaknutih ličnosti koje je Anastas Jovanovića uradio za knjigu Spomenici Srbski kao i Alegorija na Prvi i Drugi srpski ustanak Đorđa Krstića, ukazuju na načine na koje se gradila i funkcionisala vizuelna kultura u Srbiji XIX veka. 
 
Predavanje će početi u 18 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič