Mesec frankofonije u novosadskim ustanovama kulture

Mesec frankofonije obeležavaće se u novosadskim ustanovama kulture.
U Galeriji Matice srpske obeležavanje počinje programom Tradicija i savremeno stvaralaštvo ‒ Veze između srpske i francuske kulture i umetnosti u petak, 9. marta u 18 sati predavanjem Strip koji hoda, na kojem će Jovan Gvero, producent u Studentskom kulturnom centru Novog Sada i Dejan Nenadov, slikar i strip-crtač iz Novog Sada govoriti o francuskom stripu i vezama sa strip-crtačima u Srbiji.
 
U subotu 10. marta od 11 do 12.30 sati, biće održana kreativna radionica Strip avantura. Mališani će imati prilike da čuju zanimljive priče o poznatim srpskim umetnicima koji su tokom života putovali i boravili u Parizu, gradu svetlosti i kulture.
 
Program Meseca frankofonije 2018. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i prethodnih godina, organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje Spomen-zbirke sa frankofonim udruženjima i Francuskim institutom u Srbiji. 
 
Posvećen umetnicima iz kolekcije Pavla Beljanskog, koji su se školovali i usavršavali u Francuskoj, program je organizovan sa ciljem da se istakne značaj uloge jugoslovenskih stvaralaca u uspostavljanju i negovanju francusko-srpskih veza.
 
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog počinje svoje aktivnosti sutra dečjom radionicom "Umetnik u gradu svetlosti" od 13 do 14.30.
 
Tokom celog Meseca frankofonije, frankofonija ima počasno mesto i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. 
 
Oni koji se odluče da posete Filozofski fakultet, moći će putuju u prostoru: od Bordoa do Nima, od Atlantika do Sredozemlja. Ili, u vremenu sa Dorom Bruder u Pariz u doba Drugog svetskog rata, sa Jelenom Anžujskom u srce srednjeg veka. Ili da nešto saznaju o francuskom kao jeziku struke ili o političkim i ekonomskim institucijama Švajcarske.
 
Ako ih privlači film, na programu su drama, dokumentarac i komedija: Centar ciklona – uzbudljiv film o afričkoj stvarnosti, Vavilonski razred – o prihvatnom odeljenju za decu imigrante u jednoj pariskoj školi, i Kamij ponavlja – o putovanju četrdesetogodišnjakinje u vreme sopstvene mladosti. A za kraj, u dobrom raspoloženju, Mali sajam frankofonije za mlađe i starije, kao i seminar za seniore. 
 
Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, izuzev na seminar za nastavnike.
 
Celokupan program za sve ustanove koje učestvuju pogledajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič